tiistai 13. elokuuta 2019

Karkasiko hollantilainen kokki Turussa?

Aittaan 12/1927 haastateltiin konserttimestari Kerttu Wannetta ja toimittaja nosti otsikkoon sukutarinan:
Kyllä minä uskon, että se hollantilainen kokki, jonka sanotaan sukuumme tuoneen soitannolliset taipumukset 4-5 miespolvea sitten
Kuulusteltuna Wanne lisäsi, että
hän karkasi laivastaan Turussa, jäi tänne pelimanniksi ja meni naimisiin Briita Kaalepintyttären kanssa, jota elätti soittelemalla häissä ja haut... Jaa, en tiedä mahtoiko soittaa hautajaisissa.
Caleb on Suomessa ollut harvinainen etunimi, joten en yllättynyt, kun sopivaa vihkimistä ei Varsinais-Suomesta Hiskillä löytynyt. Uteliaisuudesta lähdin seuraamaan Wanteen isän mieslinjaa, jonka ajattelin todennäköisimmäksi tarinan lähteeksi. Isän nimi Karl Konstantin Wanne oli näkyvillä esim. Kuka kukin on -kirjassa ja syntymäpäivänsä sekä paikkansa muistokirjoituksessaan Talonomistajain lehdessä 1/1928.

Kasteen ja rippikirjan avulla selviää, että Kerttu Wanteen isoisä Karl Henrik Johansson oli syntynyt Naantalissa isänään Johan Gustaf Henriksson Nedergård Wengan kylässä. Jompikumpi on Kerttu Wanteen "Isoisäni Henriksson Naantalin maaseurakunnasta oli myös sellainen kyläpelimani, joka soitti viulua ja puhallussoittimia, kuten isänikin".

Vastuuttomilla loikilla Naantalin rippikirjoissa täältä tuonne ja sitten Hiskiin selviää, että Johan Gustafin vuonna 1773 syntyneen Henrik-isän vanhemmat olivat Luolalan rusthollari Jacob Jöransson ja vaimonsa Maria Frisia (s. 1744). Vaimon sukunimessä on ensimmäinen häivähdys Hollannin suuntaan ja turvauduin verkkohakuun. Joko löytyy hollantilainen kokki?

Ei. Blogissa Esi-isää etsimässä on asiallisen oloisesti esitelty suku Friis - Frisius, joka haaroihin lukeutuu Naantalin Luolalan perinyt Hauhon vt. kirkkoherra Laurentius Johannis Raumoensis/Frisius. Kun Luolalaa 1740-luvulla isännöi kuolinikänsä perusteella vuonna 1700 syntynyt auskultantti Lorentz Frisius, jolla on vuonna 1744 syntynyt tytär Maria, näyttää siltä, että Kerttu Wanteen juuria voidaan jäljittää Naantalin pormestariin 1450-luvulla. Ties vaikka tämä Magnus Friis on hypännyt hollantilaisesta laivasta?

Voi tietenkin olla, että salaperäinen hollantilainen löytyy ajallisesti lähempää, jostain muusta Kerttu Wanteen esipolvihaarasta. Mutta hollantilainen kokki kuullostaa vieraan nimen selitysarvaukselta, joka on jäänyt elämään.

Ei kommentteja: