keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Kadonnut lammas Robert Gustaf Born

Petter Sund -käsistä vilkuilessa (työ ei ole edennyt, sillä olen keskittynyt esitykseeni 1800-luvun konferenssissa tammikuun lopussa - siis silloin kun en eksy ihan muualle) muistiin palasi Ester-Margaret von Frenckellin suurteokset, joista olin tehnyt Sunn-löytöjä. Kirjat Offentliga nöjen och privata i Helsingfors 1812-1827 ja Offentliga nöjen och privata i Helsingfors 1827-1832 eivät ole missään käyttämässäni kirjastossa niin framilla, että tulisivat usein käteen otetuksi, vaikka molemmissa on ensiluokkainen henkilöhakemisto ja rikas sisältö.


Jälkimmäisen henkilöhakemistosta huomasin nyt (vasta!) Axel Ludwig Bornin, jonka perhe oli esitetty loppuviitteessä 26 (s. 319). Siinä oli yksi ero omaani kirjassani Flachsenius, muistiinpanoja (s. 71-73) ja blogitekstissäni vuodelta 2011. Minä olin Helsingin rippikirjaan nojautuen lähettänyt Ludvigin veljet Johan Adolph (s. 23.10.1798) ja Robert Gustaf (s. 19.7.1800) Ruotsiin heitä sieltä myöhemmin tavoittamatta. Von Frenckell taas oli huomannut, että Robert Gustaf oli palannut Suomeen 1836 ja siirtynyt Venäjän alamaiseksi. Tästä on VSV:n akti? Jep, Robert Gustaf on samassa anomusten aktiluettelossa kuin kaksi veljeään ja siskonsa.

Loppuviittestä 45 (s. 322) taas selvisi, että isänsä kuoleman jälkeen Robert Gustaf oli ollut enonsa Daniel Meyerin ja tämän vaimon Margarethe Jägerhornin kasvattina. Tämä ei tietenkään näkynyt rippikirjassa mitenkään.

Von Frenckell tietää Robert Gustafin kuolleen vuonna 1881. Naimattomana eli Axel Ludvigin perukirjan veljenlapset Ruotsissa siis Johan Adolphin lapsia. Espoossa, jossa Axel Ludvig oli tilanomistaja samoin kuin veljenpoika Otto.

Mutta Espoon haudattuja vuonna 1881 on vain kaksi aukeamaa eikä missään näy nimeä Born. Erinomaisissakin kirjoissa on virheensä?

Ei kommentteja: