perjantai 22. tammikuuta 2016

551 porilaista merimiehen vaimoa

Tänään puolustaa Jyväskylän yliopistossa Pirita Frigren väitöskirjaansa Kotisatamassa. Merimiesten vaimot, naisten toimijuus ja perheiden toimeentuloehdot 1800-luvun suomalaisessa rannikkokaupungissa. Otsikon "suomalainen rannikkokaupunki" on Pori, joka kaipasi anonymisointia?

Frigren ei ole anonymisoinut kohteitaan eli moninaisista lähteistä kerättyjä 551 merimiehen vaimoa. Historiantutkimukselle poikkeuksellisesti hän kuitenkin erikseen miettii tutkimuksensa eettisyyttä. Henkilöhistoriaa tutkiville tai harrastaville hyvää luettavaa.


Ja hyvää luettavaa kirjassa on selauksen perusteella moneen muuhunkin tarpeeseen. Tietenkin 1800-luvun merimiesperheitä miettiville, mutta esimerkiksi Frigrenin selvittämät elatus- ja asumiskuviot antavat aineksia ymmärtää muidenkin kaupunkilaisten elämää. Avioliiton solmimisen motiiveissa liikutaan myös maaseudulla.

Minulle läheisiä teemoja väitöskirjassa vilahti monta. On huomioita väestökirjanpidon suhteesta todellisuuteen, mietintää avioliittojen purkamisesta (kaikissa tapauksissa ei ilmoitusta virallisissa lehdisssä) ja rikollisuutta.

Ja onhan minulla myös väitöskirjan aikarajaukseen sopiva porilainen merimiehen vaimo esiäideissäni. Frigren lupaa, että keräämänsä tietokanta 551 merimiehen vaimosta "tullaan myöhemmin säilyttämään ja saattamaan vapaasti saataville Jyväskylän yliopiston JYX-julkaisuarkistoon (open access)". Palannen aiheeseen tuolloin.

Kuva kirjasta The fairy tales of the Brothers Grimm via Internet Archive ja Flickr Commons.

Ei kommentteja: