torstai 7. elokuuta 2008

Hakee jotain niin löytää jotain – osa n+1

Kesällä osui käteeni kirjadivarissa Heikki Ylikankaan juhlakirja Tie tulkintaan vuodelta 1997. Sisällysluettelossa oli paljon kiinnostavaa, joten laitoin kirjan nimen muistiin, mutta lainasin kirjastosta vasta eilen.

Ensimmäiseksi käänsin esiin Mari Rakkolaisen artikkelin Pelätty Rusina Jung. Rakkolaisen lisensiaattityö esi-isäni Petter Sundin häirikköpojista oli minulle erittäin antoisa ja tämä artikkeli käsitteli 1700-luvun Helsinkiä myös. Elin siis pienessä toivossa, että Petter Sund voisi tulla esille. Mutta ei, Rusinalla oli sentään sen verran järkeä, ettei alkanut Sundeja nimittelemään.

Sen sijaan... ”Oikeus kutsui todistajaksi Johan Herkepeuksen, jonka majoituspaikkana oli ollut porvari Gårgianderin [Rusina Jungin aviomies] talo. ... Sitten tulivat kuultaviksi Johanin veljet Gabriel ja Joseph, jotka myös olivat majailleet Gårgianderin talossa.”

Tiedosto Emma Karoliinan esipolvet on ollut koskemattomina 30.7.2007 lähtien, mutta kyllä minä sentään jotain muistan. Eli kirjoittaneeni ”Andreas Herkepaeuksen toinen poika Johan Herkepaeus kirjoittautui Helsingin triviaalikouluun vuonna 1723 yhdessä veljiensä Gustafin ja Gabrielin kanssa. Josef veli kirjoitettiin kouluun sisään 1725 ja Andreas vuonna 1730. Tällöin (vuonna 1730) Johan ja Gabriel olivat rehtorin luokalla ja Josef ylemmän kollegan luokalla. Toisin kuin veljiään Johania ei viehättänyt koulutie ja hän vaihtoi sen sotapalvelukseen.”

Johan meni aikanaan naimisiin Petter Sundin tyttärentyttären kanssa ja on siis myös esi-isiäni. Lienee selvää, etten olisi ikipäivinä lähtenyt häntä tarkoituksellisesti tästä kirjasta hakemaan, enkä olisi kuvitellut koulupoikien esiintyvän oikeuden pöytäkirjoissa. Mikä tekee tällaisestä löydöstä vieläkin "hauskemman". Edesmenneen kirkkoherran pojat kiroilevan murhaajattaren hoivissa...

Ei kommentteja: