torstai 31. heinäkuuta 2014

Jumalanpalvelusuutuudet Pohjanmaalla

Juhan Suku-uutisten  FB-sivulla oli leike, jonka lähteeksi löysin oheisen Raahen lehden 29.1.1903 uutisen. (Sen lähdettä "K:la" en saanut paikannettua.) 

Aika modernilta kuullostaa jumalanpalvelus puhelimen kautta esitettynä, mutta Wikipediasta tarkistettuna puhelimia käytettiin oopperan live-esityksiin Ranskassa jo 1880-luvulla. Vaikea uskoa, että Toholampi oli ainoa tekniikan hyödyntäjä Suomessa, mutta vaikea on myös keksiä hakusanoja, joilla etsiä muita vastaavia uutuuksia sanomalehdistä.

Pohjanmaalla oltiin kyllä valmiita uutuuksiin. Ainakin jos Velikullassa 16/1905 julkaistulla kuvalla "Kokkolan emäntien kirkkomatkalta tänä kesänä" on tositausta.

Hakuni tämän tarkistamiseksi epäonnistuivat ja tarjosivat ainoastaan näkymän pyörävarkauksien vakavuuteen 110 vuotta sitten.
Polkupyörän halvalla aikoi lauvantaina eräs vaasalainen työläismies anastaa J. Rudbäckin konttorihuoneuston edustalta täällä. Pitkältä ei ehtinyt vieraalla hevosella kuitenkaan herrastella kuin poliisi kuletti miehen parempaan talteen. (Kokkola 5.7.1905)
Työmies Julius Eblanpoika Hetén Vaasasta tuomittiin polkupyörän varkaudesta pidettäväksi 4 kuukautta vankeudessa ja 2 vuodeksi menettämään kansalaisluottamuksensa. (Kokkola 12.7.1905)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

K:la tarkoittaa Kokkola-lehteä. 25. ja 29.1. välillä ilmestyi vain yksi numero 27.1. josta tuo juttu ihan samanlaisena löytyypi

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitos. Sanomalehtihaussani oli siis jotain epäonnistunutta, sillä Kokkolan lehtiä en saanut oikeilta päiviltä ulos. Olisi siis pitänyt katsoa kalenterinäkymää.