Kesällä 1724 Pohjanmaan rykmentti marssi läpi Laihian Jurvan matkalla Haminan linnoitustöihin. Sotilaiden ruokkimiseksi pitäjän neljännesmies koputti Korven tilan ovelle. Kotona olivat tilan perustanut perustanut Matti Krekonpoika (~1674-~1731) ja vaimonsa Marketta Juhontytär. He olivat saaneet nähdä suuren Pohjan sodan taisteluihin matkalla olevia ja kokea venäläisten miehityksen.
Oven avauduttua neljännesmies vaati isäntäparilta härkää ja nämä kieltäytyivät todeten maksaneensa jo tarpeeksi veroja. Neljännesmies raportoi tämän nimismies Anders Schöringille, joka totesi, että vaadittu toimitus otetaan panttina (?).
Schöringin vierailu Korven talossa ei kuitenkaan sujunut paremmin kuin alaisensa. Kun nimismies oli maininnut keinovalikoimansa, Matts kutsui häntä huoranpojaksi, kelmiksi ja hunsvotiksi. Lisäksi Matts oli todennut: "Mikä on vikana maassa, joka ei voi ruokita kansaansa. Sellaisestahan pitää kuninkaan ja kruunun huolehtia eikä meidän köyhien talonpoikien. Kun vihollinen otti pakolla, saimme sentään vastineeksi rahaa."
Myös vaimonsa kysyi retorisesti, eikö Ruotsi voi elättää sotaväkeään ilman että meiltä köyhiltä talollisilta pantataan omaisuus ja tulemme rutiköyhiksi? Kuninkaan pitäisi tällaisesta huolehtia. Margareta oli myös kutsunut Ruotsia saatanan raajaksi. Tunnelmat olivat Korven tuvassa siis varsin samanlaiset kuin sarjan edellisessä osassa Turun läänin Lapissa.
Kun Mattsn ja Margaretan asia käsiteltiin käräjillä 4.7.1724 tuomion määritys jätettiin Turun hovioikeudelle. Se tuomitsi Matsin kuukauden vankeuteen vedellä ja leivällä sekä kirkkorangaistukseen. Vaimonsa sai varoituksen olla sekaantumatta vastaaviin asioihin tulevaisuudessa.
Hovioikeudesta asia eteni kuninkaalliselle majesteetille eli käytännössä oikeusrevisioon, jossa tehtiin päätös kesäkuussa 1725. Mattsin rangaistus lyheni puoleen ja hänet haudattiin kotiseurakunnassaan vuonna 1731.
Lähteet:
Jonas Nordin: Frihetstidens monarki. Konungamakt och offentlighet i 1700-talets Sverige. 2009, 210-211
P. J-n. Kulturbilder från 1700-talet IV-VII. Efter anteckningar i Riksarkivet i Stockholm. Vasabladet 28.08.1913
Pehr Johansson. Kulturbilder från västra Finland i gångna dagar. Västra Finland 14.4.1921
Riksarkivet. Nedre justitierevisionen. Högsta domstolen Prot:1725:1 (1725) Bild 4540 / sid 875 (AID: v655201.b4540.s875, NAD: SE/RA/1311)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti