perjantai 2. elokuuta 2019

Ukkosen iskemiä ja uutisoituja


Inrikes tidningar julkaisi 10.8.1761 Kokkolasta 22.7. lähetetyn kirjeen. Siinä kerrottiin, että kuivan kevään ja kesän jälkeen oli 16.7. alkanut sade ja ukkonen joka kesti iltapäivään 18.7. Tuolloin oltiin Kalajoella lastaamassa raatimies Petter Steenhagenin laivaa, mutta työ piti sään takia keskeyttää. Pari miestä seisoi kuitenkin edelleen laivan kannella ja lähellä mastoa, kun ukkonen iski. Toinen heistä kuoli. Kalajoen haudattujen listasta selviää, että kyseessä oli 40-vuotias pursimies Henrik Valkonen.

Suomenkieliset Tieto-Sanomat kertoi 1.8.1776, että
Tyrvän Pitäjästä on annettu tietä se tapaus, että s. 28. p viimeisesä Heinä-Kuusa, joka oli Sunnuntai, lyötin yxi vaimo Kiikanojan kyläsä, istuisansa rualla Kirkosta kotia tultua, Ukkoiselta kuolliaxi, ilman muitten Huonesa olevaisten vahinkoitsemata. Silloin laukeis myös muutamisa kylisä siellä niin järjät raket, että ne rikoit akkunain klasit ja turmelit hyvän osan laihosta.
Åbo Underrättelser kertoi etusivullaan 4.9.1839 Kemijärvellä torppari Matti Pietilän, Oilungan torpasta, kuolleen salaman iskuun. Haudattujen listan mukaan tämä oli tapahtuunut 14.7.1839, eikä siitä sitten enempää.

Sanomia Turusta julkaisi keväällä 1851 muutamassa osassa tekstin Tapaturmia. Siinä todetaan, että
yksinäisiä ihmisiä on pitkäisen leimaus usiasti haavottanut, polttanut ja tappanut. Erinomattain olen kuullut niistä, jotka minun tietooni tulleet ovat, heidän jotakuta jumalattomuutta harjottaneen. 
Parempi tarinahan siitä synty, kun todellisuudessa satunnaisen vahingon kärsinyt onkin siihen jotenkin syyllinen.
Sotkamolaisen, jonka ukkoinen Vuokatin liepeellä huhtaa kyntäessä kuoliaksi löi, sanotaan, satamaan alkaessa, ruvenneen hirmuisesti kiroilemaan. Matti ***sen poijat Vuonislahdessa, jotka ukkoinen poltti pitkin kylkeä ja sivua päästä jalkaan asti vähän kämmenen leveältä, kävivät Rukous-päivän kirkon aikana ongella, ja luultiimpa heidän muiden pyydyksiäkin kokeneen. 
[...] Märkiä vaatteitansa takan edessä paistamalla kuivaminen on varmoin nähty vaaralliseksi. Sillä tämä oli nähtävästi märjistä vaatteista nouseva höyry, joka entis-suvena veti pitkäisen leimauksen Mynämäjen Maunulan takan vieressä seisoviin miehiin, tappoi yhden ja löi toisen pyörryksiin. (Sanomia Turusta 15.4.1851)
Mutta salamaan saattoi kuolla myös uskossa oleva. Evijärvellä syntynyt Maria, joka sittemmin meni naimisiin Samuli Ojanperän kanssa, sai Kristilliseen kuukausilehteen 10/1883 muistokirjoituksen, jonka mukaan "viime kesäkuussa, kun sisaremme oli huonettansa puhdistamassa, löi akkunasta tullut salama hänen pikaisesti kuolon uneen ja sai niin muuttaa kuolemasta elämään."

P. S. Salaman tappamista aiemmin kirjoitettua:

Ei kommentteja: