Vuonna 1827 ainoa suomenkielinen sanomalehti oli Turun Wiikko-Sanomat, jonka ilmestyminen lakkasi vuoden suurimman uutistapahtuman jälkeen. Sitä ennen lehdessä oli ilmestynyt 12.5.1827 harvinaisen informatiivinen mainos:
Punaväriä kuin on valmistettu Köyliön kartanossa löytyy myytäväksi seuraavissa kaupunkeissa. Turuussa Allekirjoitetun ja Kauppamies Asplundin tykönä, Uuessakaupunkissa Kauppamies Krukin tykönä, Björneborissa Rådmannin ja Kauppamiehen P. A. Moliisin tykönä, Raumaalla Rådmannin ja Kauppamiehen Hanssonin tykönä, Hämeenlinnassa Kauppamies E. W. Jusseljuksen tykönä ja Tampereella Traktööri Hällstrdmin tykönä. Hinta on 9 ½ (Yheksän ja yksi puoli Riksiä) Velka Kontuorin Seteliä Hämeenlinnassa ja Tampereella, ja 8 ½ (puoli yheksettä Riksiä) Tynnyri niissä muissa edellämainituissa Kaupunkeissa. — Että värin hyvyys on senjälkeen kuin aineet kohtuullisesti sekoitetaan, tahdon minä tämän kautta tiettäväksi tehdä minkä valmistus muodon minä pidän parhaampana ja olen vakuutettu ettei sitä paremmaksi saaha. — Tässä on neuo minun koetukseni jälkeen sitä valmistamaan: Joka vesi kannuun pannaan 1 ½ (puolitoista) jumprun mittaa viheriäistä Vitriolia, 2 (kaksi) jumprua Suolaa, 1 ½ (puolitoista) jumprua pieniä Ruisjauhoja ja 2 (kaksi) kortelia itte väriä — nämät keitetään niin että sittekuin vesi on kiehunut pannaan siihen pienettyä Vitriolia ja Suolaa ja keitetään sitte yksi tiima, jonkajälkeen Ruisjauhot tähän pannaan kuin ne edelläpäin eri astiassa kylmään veteen ovat norjaksi puuroksi sekoitetut ja keitetään sitte puolen tiimaa koska, vasta väri hyvin pienettynä taitavasti sekaan varistellaan, jonkajälkeen laataan keittämästä: mutta pidetään kuitenkin niin paljo valkiaa padan alla että väri pysyy lämpösenä koska sitä tarvitaan — Tässä pitää myös vaarinotettamaan, että koko padallinen hyvin sekoitetaan joka erä kuin sinä joksikuksi tarpeheksi otetaan. Cedercreutz.
Tupien ulkoseinien maalaus ei siis ollut aivan suoraviivaista. Reseptissäkin oli vielä parantamisen varaa, kaksi vuotta myöhemmin se oli mainoksessa muodossa
Joka kannuun vettä otetaan 2 jumprua Suolaa 1 ½ jumprua Vitriolia, 2 jumprua pieniä Ruisjauhoja ja 2 ½ Kortelia Väriä, kuin pitää olla varsin pieneksi hierottua joka keviästi tapahtuu kivellä yhdessä padassa.
Ensin keitetään Vesi, ja sitte pannaan siihen Vitriolia ja Suolaa, senjälkeen keitetään taas tämä kolme neljättäosaa tiimaa — sitte pannaan jauhot joukkoon (jotka ennen pitää olla sekoitetut vedellä eri astiassa) ja viellä keitetään 3/4 tiimaa jonkajälkeen väri varoisasti sekaan pannaan — ja kuin nämät kaikki ovat kiehunet ½ tiimaa, niin laataan peräti keitoksesta ja pidetään se vaan lämpömänä — keitos pitää koko ajaan vähällä valkialla tapahtumaan ja alinomaisella liikuttamisella. A. R. Cedercreutz.
Turun museokeskus |
- Ilmestyi H. E. Hornburgin Onnen-ratas eli yksi uusi ja lysti Arpa-Kirja
- Jotakin erinomaista Eurassa 1827
- Keisari jakoi mitaleita
- Ajan-Tieto eli Muisto-Kirja merkillisimmistä tapauksista: "W. 1827, 4:tenä päiwänä Syyskuusa hiljan illalla alkoi Turusa tulipalo, joka yhtäkkiä leweni ympäri, häwitti yli 700 taloa ja näin kiwiraunioksi muutti melkeen koko kaupungin, niin että liki 10,000 ihmistä tuli huoneettomaksi ja puutteen alaisiksi. Silloin paloi Turun wanha Tuomio-kirkko torninensa, Akademian uusi huone kirjoinensa, Howrätti, Raastupa niin myös kaupunkin ainoa silta. Sen jälkeen päätti Keisari, että Akademia piti Turusta muutettaman Helsingin kaupunkiin, ja sen siaan Gymnasiumi Turkuun asetettaman.."
- A. Liukkosen Ajanjuoksu- ja elämänrakennuksen mukaan "V. 1827 oli kohtuullinen talvi, kevät kaunis ja aikainen ja 19 p. kesäkuussa oli jo hedelmät rukiissa. "
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti