perjantai 8. kesäkuuta 2012

Niin väsynyt ettei jaksa valittaa

"Olen niin väsynyt, etten jaksa valittaa" kirjoittaa sanomalehteen Inrikes tidningar Maria Ulrika Fahlsten ja hänen kirjeensä julkaistiin 12.12.1798 varustettuna Marttilan kirkkoherra Jacob Zidénin lausunnolla.

Maria Ulrika saa ajatuksiaan kokoon sen verran, että hän kertoo miehensä testamentin kautta tullen sekaantuneeksi asiaan, joka vei hänen omaisuutensa ja vapautensakin. Vankilasta hän oli päässyt ystävien avulla, mutta sai sitten halvauksen. Tähän ei kuitenkaan kuollut vaan valittaa nyt sekavasti särkyä ja nälkää. Samalla 5 pientä lasta uikuttavat alastomuuttaan ja nälkäänsä.

Maria ei voinut nähdä tulevaisuuteen, mutta Hiskiin kurkistamalla voi nyt tarkistaa, että miehensä, komissiomaanmittari Henrik Fahlsten kuoli vuonna 1799. Hautauslistasta on päivämäärän tulkinta haastavaa. Kuollut 15.9. ja haudattu 11.10.?

Perustiedot vainajasta - ilman oikeusongelmia - löytyvät ylioppilasmatrikkelista, jossa kuolinpäivä on tulkittu 15.10. No, eiköhän Maria ole vielä yhden kuukauden kestänyt.

Kuinka pienten lasten kanssa hän jäi elämistä yrittämään? Rippikirjan sivulla lapsia näyttää olevan paljon enemmän kuin 5, osa kyllä vanhempia kuin pikkulapsia.

Maria ja kaksi lapsista muuttivat 1802 Mietoisiin ja muut ovat menneet minne mikin. Jo kaksi vuotta ennen isänsä kuolemaa oli tytär Ulrika Charlotta avioitunut Johan Fredrik Sevonin kanssa. Anna Sofia, jota ei rippikirjan sivulla näy, oli Marttilassa mennyt 16.7.1793 naimisiin Pehr Samuel Mörnin kanssa. Hiskistä löytyy Eva Catharinan avioliitto 25.2.1812 Iisalmessa räätälin kanssa. "mad:m Juliana Petronella Fahlsten" avioituu 25.3.1841 Sammatissa torpparin pojan kanssa. Sara Elisabet kuoli 12.5.1849 Porissa inspehtori Walrosin vaimona.

Maria kuoli 15.12.1825 Angelniemellä, jossa vävynsä oli kappalaisena.

Ja tässä vaiheessa on mukava havaita, että perhe on esitelty Genoksen artikkelissa.

P. S. Maanmittareiden elämäntarinoita löytyy kirjasta Samlingar i landtmäteri /
Tredje samlingen. Bilder ur landtmätarnes lif (1901-1902)
, mukana myös Suomessa vaikuttaneita.

Ei kommentteja: