Aiemmista listoista näyttää puuttuvan Suomen Sotatieteellisen Seuran julkaisema vuosikirja Tiede ja ase, josta on sivustolle tuotu arkistoa pitkältä menneisyydestä. Esimerkiksi isoisäni sotapolun esittämistä olisi auttanut Santavuoren, Savolaisen ja Kilkin Suomen ratsuväen ja Hämeen ratsurykmentin - Hämeen ratsujääkäripataljoonan - vaiheet vuodelta 1967. Sisältö näyttää painottuvan 1900-luvun sotahistoriaan, joka ei minua laajemmin kiinnosta, mutta muita käsittääkseni kylläkin. (Joten jakoon Mikko Karjalaisen terveiset: "Suomen Sotahistoriallisen Seuran kotisivuilta https://sshs.fi/aikakauskirja/ löytyy nyt Sotahistorialliset aikakauskirjat v. 2011-2019 digitaalisessa muodossa. Antoisia lukuhetkiä!". )
Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran toimitteet ovat olleet saatavilla seuran sivuilla, mutta tuonti Journal.fi-alustalle voi saattaa ne laajemman yleisön eteen. Ainakin osuivat haravointihakuihini.
Suomen lääketieteen historian seuran vuosikirja Hippokrates on tätä kirjoittaessani vielä kokonaan lukkojen takana, mutta artikkeleita tuli hakuun, joten ehkä tulevat muutenkin näkyviin. Toivottavasti, sillä julkaisun läpikäynti on ollut turhan pitkään työlistallani ja tulisi helpommin hoidettua kotikoneelta kuin kökkimällä Kaisan K4:n käytävällä.
Historiallisia artikkeleita on tietenkin muissakin julkaisuissa. Esimerkiksi Jaakko Suomisen artikkeli Digitaalisen pelaamisen historiantutkimus Suomessa Lähikuvassa, Marianne Ahmaojan artikkeli Viisijakoisuus suomalaisuussymbolina suomalaisessa virsikirjassa 1800-luvulla Suomen musiikkitieteellisen seuran Musiikissa ja Marianne Vasaran artikkeli Oikeustiedettä ulkomailla – suomalaisten opintomatkat 1600- ja 1700-luvuilla Helsinki Law Reviewssä.
Kulttuurintutkimuksesta on saatavilla vain pari vuosikertaa. Kiinnostava artikkeli on Katja Hyryn Toisen elämästä kirjoittamisen vaikeus. Mitä kirjeet, päiväkirjat ja valokuvat yhdessä luettuina kertovat (ja mitä ne eivät kerro).
Yllättävämpi oli Agricultural and Food Science (AFSci), jonka varhaisissa numeroissa on selvällä suomella esimerkiksi Jaakko Mukulan ja Anneli Mäkelän artikkeli Lyötistä Lyöttiläksi erään kaakkois-hämäläisen kylän vanhinta asutushistoriaa ja Arvo M. Soinisen Vanha maataloutemme: Maatalous ja maatalousväestö Suomessa perinnäisen maatalouden loppukaudella 1720-luvulta 1870-luvulle.
- Kirsi-Maria Nummila: Suomen keskiaikaisten kadunnimien kaupunkihistoriallinen kulttuuritausta ja esikuvat
- Kirsi Niukko: Rintamamiestalo jälleenrakennuskauden tyyppitalokulttuurin ilmauksena
- Kirsi-Maria Nummila: Kurkunkuristaja, jäsenkolottaja ja rinnanpistäjä. Eräiden eläviksi olennoiksi käsitettyjen tautien nimityksistä suomen kielessä
- Johan Schalin: Ahuenmaa ja Alandh
- Marketta Wall: Hyvon Kudeneule Oy valloitti Hangon
- Katri-Agnes Motuste: Semmosta joutilaan työtä ku ei olis ollu muuta pirtanauhojen – kudontaa ja kutojia Itämeren alueella
- Kalevi Koukkunen: Kaikki sen tietävät – G. E. Eurenin Suomalais-Ruotsalaisen Sanakirjan (1860) synnyttämä polemiikki
- Kaisa Häkkinen: Nestor Eemil Setälän kouluaikaiset kieli- ja kulttuuriharrastukset
- Taina Ukkonen: Turkulaisten telakoiden arki telakkatyöläisnaisten muistoissa
- Petri Kallio: Kalja
- Mikko Kero: “Viinalla ajaminen” – omavaraistalouden vaihdantaperinne ja sen katoaminen
- Kaisa Häkkinen: Suomen lukusanasysteemin historiaa
- Eeva Kangasmaa-Minn: Suomalais-ugrilaisia aikasuhteita
- Risto Känsälä: Sivukamaritupa
- Leena Hilpinen: Pihtirasvaa ja vetolaastaria – Suomen teollisuustyöväestön tulokastavoista 1900-luvun ensimmäisella puoliskolla
- Päivikki Suojanen: Veisuuaktien antropologiaa
- Tuula Leimu: Tehdastyöläisten työpaikkaruokailusta
- Tuula Leimu: Suomen teollisuustyöväestön työvaatteista
- Bertel Fortelius: Turunmaan ruotsalaisperäistä ja suomalaisperäistä paikannimistöä
- Toivo Tikkanen: Rannikkokalastuksemme koneellistumisesta 1870-luvulta 1920-luvulle
- Unto Salo: Merikarvian tonttukivet
- Martti Rapola: Anonyymi Eurén
- Veikko Anttila: Rymättylän talvinuottakalastus muuttuvana elinkeinona 1885–1967
- Tuuli Åkerman: Satakuntalaisen ruokatalouden muuttumisesta 1900-luvulla
- Jukka Eenilä: Lautojen ja lankkujen käsinsahaus Suomessa
- Kerttu Tanner: Kehtolaulut suomalaisessa lyriikassa
- Mauno Koski: Kylien ja maatilojen nimien vaihtumisesta ja muuttumisesta eräissä Lounais-Suomen pitäjissä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti