maanantai 8. huhtikuuta 2019

Tutkimusta verkossa, valikoima

Pekka Nikrus, CC BY-NC-SA 2.0
Siivosin viikonloppuna blogin idealistan, joka myös linkkivarastona tunnetaan, 90 sivusta 69:ään (jee!!), m.m. poistamalla kuolleita linkkejä. Mutta vastaan tuli myös promoamatonta ja suhteellisen "uutta", kuten Suomen Historiallisen Seuran julkaisut, joista on digitoitu esim. sarjoja Historiallisia tutkimuksia, Studia Historica, Bibliotheca Historica. Monta kirjastoreissua voi välttää jos muistaa kurkata kansioon. Settiin voi myös kokeilla sanahakua ja mahdollisesti löytää henkilö- tai paikallishistoriallista yksityiskohtaa, jota muuten ei olisi hakenut.

Suomen kirkkohistoriallinen seura on myös tehnyt digitointeja, jotka kohdistuivat uusimpiin ja loppuunmyytyihin julkaisuihinsa. Ne ovat pdf:inä kotisivullaan ilman pysyviä tunnisteita.

Suomen muinaismuistoyhdistyksen aikakauskirja ja Suomen museo - Finskt museum ovat Dorian sijaan Kansalliskirjaston FennoUgricassa, mitä on vaikea pitää mielessä. Vielä hankalammaksi käytön tekee se, että aikakauskirjan numerot on nimetty yhden artikkelin mukaan. Niitä ei voi siis hakea järjestysnumerolla ja muiden artikkelien olemassaolo näkyy vasta "muusta nimekkeestä".

Viipurin suomalainen kirjallisuusseura on ilahduttavan nopeasti tuonut Toimitteita-sarjansa osia verkkoon. Uusimpana viime vuodelta Kuvaukset, mielikuvat, identiteetit: Viipurin kulttuurihistoriaa 1710–1840.


Ja palautettakoon mieleen myös muutamia verkon(kin) artikkelijulkaisuja. Ennen ja nyt tarjoaa edelleen monipuolista sisältöä. Suomalaisen Kuolemantutkimuksen seuran verkkojulkaisussa Thanatos on usein historiaa kuten tuoreimmassa artikkelit 
  • Ella Viitaniemi: Hautauskäytäntöjen muutos Länsi-Suomen maaseudulla osana 1700-luvun edistysajattelua (pdf)
  • Sanna Lipkin, Tiina Väre ja Titta Kallio-Seppä: Pappissäädyn haudat Pohjois-Pohjanmaan kirkkojen lattioiden alla – Tapaustutkimuksia 1300–1700-luvuilta (pdf)
  • Eliza Kraatari & Andrew G. Newby: Memory of the Great Hunger Years Revisited – Finland’s 1860s Famine Memorials, Mass Graves and a Commemorative Craft Initiative (pdf)
Journal.fi-alustaan tein vuosi sitten katsaukset (Journal.fi:n historiallinen anti, Kurkistus uskontotieteeseen, Musiikkia ja amatöörejä, Avoimista lehdistä), mutta jätin sittemmin omaan rauhaansa. (RSS-tilaukset jäivät tekemättä, ovat näköjään tarjolla.) Eli omakseni iloksenikin aakkosellinen listaus tuolloin mainituista ja myöhemmin sekä nyt löytyneistä lehdistä.

Ei kommentteja: