maanantai 23. syyskuuta 2019

Yli 100-vuotiaiksi (ehkä) eläneitä

1) Posttidningarissa 9.12.1756 julkaistiin pikku-uutinen Madelsöstä Kalmarin läänistä.
Seurakunnassa oli 24.10.1756 haudattu pursimies Arvid Heitlöck, jonka tiedettiin syntyneen Tenholassa Sevalsbölen tilalla perttulinmessun aikaan 117 vuotta aiemmin eli vuonna 1639 . Vain elämänsä viimeiset 4 vuotta oli ollut sängynomana.

2) Kalajoen pitäjäkuvauksessa vuodelta 1754 kerrotaan vuonna 1752 kuolleesta talonpojasta, jonka uskottiin syntyneen vuonna 1640. Hän oli ollut sotilaana jonkin aikaa pois paikkakunnalta, mikä laskee ikätiedon luotettavuutta jossain määrin. Ilmoitetuilla vuosilla laskettuna mies oli 105-vuotiaana solminut avioliiton 60-vuotiaan piian kanssa. Teki töitä 109-vuotiaaksi ja vasta viimeiset kolme vuottaan vaati muiden hoitoa. Pääruokansa oli ollut pettuleipä, piimä ja suolakala. Menettämiensä hampaiden tilalle kasvoi uudet kuin maitohampaiden jälkeen.(G. Rein: Bidrag till Finska häfdeteckningens historia. Suomi 1843, s. 18)

Kalajoen haudatuista löytyy vuosina 1752-1753 neljä yli 90-vuotiasta, mutta ei yhtään yli 100-vuotiasta.

3) Juha Vuorela jakoi jollain foorumilla Kuopiossa yli 100-vuotiaana vuonna 1733 kuolleen, joka myös on entinen sotilas. Joko sotaura korreloi pitkän iän kanssa tai sitten, kuten edellä jo arvelin, syntymäajan sekaantumisen kanssa.
(Blogitekstiinsä Vuorela on kerännyt pitkäikäisiä ihmisiä Auranmaalta.)

4) Ylitornossa ei vanhan miehen ikää pyöristetty, mutta 98-vuotiaanakin kelpasi sanomalehtiuutiseksi Stockholms Posttidningariin 17.3.1748

5) Koissa kerrottiin 13.4.1880 (Kaikua lainaten), että "Alatorniolla Laivajärven kylässä elää mies, nimeltä J. Rahkola, jonka sanotaan  täyttäneen sata ja kaksi (102) vuotta viime Loppiaisen aikaan. Vanhus on vielä hyvässä terveyden tilassa ja sadan vuoden vanhaksi on hän tehnyt kaikkia maanviljelykseen kuuluvia töitä. Hän on jo aikoja sitten nähnyt jälkeentulevaisensa kolmanteen ja neljänteen polveen."

6) E. Granit-Ilmoniemi kirjoitti lehtensä Arkadia-Töölö numeroon 9/1929
Kasteluetteloissa esim. olen tavannut merkinnän jostakin sotamiehestä, jonka on sanottu kuolleen 115 vanhana. Mutta asia sietäisi tarkistamista. 
Vapaussodan jälkeen kuoli Vanhassa kylässä suutarin leski Maria Sofia Palin, o.s. Jävert, syntynyt Vihdissä. Hän oli kuollessaan 102 vuoden 8 kuukauden vanha. Kohta sen jälkeen kuin hän oli 102 vuotta täyttänyt, kävin häntä tervehtimässä. Eukolla oli kuulo heikko ja hänen vävypoikansa välitti keskustelun, muuten hyvin suoraselkäinen ja reipas, vaikka ollut 7 lapsen äiti. Maria Sofia kävi vielä kilometrin päästä maitoa ostamassa. Kun kysyin, milloinka hänen miehensä kuoli, sain vastaukseksi: "Nu ä de över 60 år". Sitä paitsi hän kertoi palvelleensa Porissa kapteeni von Willebrandtilla lähes 15—20 vuotiaana. Porin kirjoista ilmenee, että hän todella 19 vuotiaana otti muuttokirjan Vihdistä Poriin. Tässä muutoskirjassa on hänet erehdyksestä merkitty kolme vuotta vanhemmaksi, johtuen siitä, että on sekoitettu hänet vanhempaan sisareensa, jolla oli Maria nimi, mutta kuoli 3-vuotiaana. Sentähden Helsingin pitäjän kirjoihin hänen ikänsä on myös väärin merkitty, jonka tähden väitettiin hänen kuolleen 105-vuotiaana. Ei tahtoisi uskoa, että rouva Palin eli vielä samaan aikaan kuin hänen sisarensa tyttären tytär, rouva Maissi Erkko, H. S:n nykyisen päätoimittajan äiti (Maria Aurora Holländer). 
Joku vuosi rouva Palinin kuoltua siirtyi ijäisyyteen Nurmijärvellä erään aikoinaan kuuluisan rosvon poika isäntä Forss, joka oli täyttänyt 103 vuotta. 
Kun Sundin pitäjässä Ahvenanmaalla katselin kirkonarkistossa vanhoja pöytäkirjoja, havaitsin että 1700-luvun lopussa 102-vuotias kanttori pyysi heikontuneen terveyden takia virkavapautta, mikä yksimielisesti myönnettiin. Valitettavasti hukkasin muistiinpanoni, etten nyt voi antaa k.o. miehestä, joka ilman urkujen säestystä oli monta vuosikymmentä veisannut, lähempiä tietoja.
Täällä Helsingissä oli kylvettäjänä hyvin vanha nainen, jo lähes 80-vuotias. Hän kertoi äitinsä, kotoisin Hämeestä, syntyneen 1799 ja kuolleen 1901. Eli siis kolmena vuosisatana.
7) Aiemmin aiheesta

Ei kommentteja: