tiistai 24. maaliskuuta 2015

Isomummoni kouluvuosi 1894-95

Kuljin pari vuotta sitten isomummoni koulutiellä tietämättä kauanko hän oli sitä käyttänyt. Tämä tiedollinen aukko oli täytettävissä Kokemäen kaupunginarkistossa olevilla Tulkkilan koulun aineistoilla, joita kävin pari viikkoa sitten selailemassa.

Kontekstia saadakseni aloitin selailun alusta ja hain aluksi isomummoni siskoa. Hänet oli kirjattu Nimi- ja arvostelukirjan viimeisille sivuille ja ehkä siksi arvostelut ja tieto koulunkäynnin kestosta puuttui. Onneksi varsinainen mielenkiinnon kohteeni oli seuraavassa niteessä, johon oli merkitty keskiarvon sijaan kouluaineiden arvosanojakin!


Lisäksi oli merkitty koulusta poisjäänti eli selviää, että isomummoni kävi koulua vain vuoden. Miksi, en tiedä.

Mutta kyseisestä vuodesta voisin kirjoittaa hänen elämäkertaansa yksityiskohtaisimman ja tylsimmän katsauksen, sillä luokkapäiväkirjoista olisin voinut panna muistiin jokaisen päivän ohjelman. En katsonut tätä kuitenkaan tarpeelliseksi.

Sivujen selaus oli kylläkin hyödyllistä ja mielenkiintoista. Sain tietää paljonko oppilaita koulussa oli tuona vuonna. Että he olivat saaneet vapaapäivän 29.10.1894 Borkin junan/juhlan takia? Pikainen haku sanomalehtiarkistossa ei tätä selvittänyt. Outo oli myös "Ruutulupa" 5.11.1894.

Keisarin hautajaisten takia oli puoli päivää vapaana 19.11.1894. Kokopäivä vapaata 31.1.1895, jolloin oli Keisari Aleksanteri III vainajan surujuhla. Vai vietettiinkö sitä koululla koko päivä? Tähänkään eivät sanomalehdet kerro vastausta nopeasti.

Jokaisen päivän kohdalle on merkitty poissaolijat. Heitä oli tavallista enemmän 5.2.1895 ja opettaja on merkinnyt selittäväksi kommentiksi "30 asteen pakkanen". Seuraavina päivinä "Kylmä ilma" ja "Ankara ilma", jolloin 1/4 oppilaista poissa,

Huhtikuun lopussa tyttökoululaisiin on iskenyt rupuli. Yksitoista oppilasta oli poissa maanantaina 29.4., tiistaina 18, keskiviikkona 25 poissa ja 25 läsnä, torstaina 22 poissa, [Perjantai on jäänyt kameraltani kuvaamatta.] Lauantaina 31 poissa, Toisella sairausviikolla parikymmentä poissaolijaa maanantaista torstaihin, minkä jälkeen perjantai ja lauantai oli annettu sairauden vuoksi vapaapäiviksi. Kulkutaudistakaan en löydä sanomalehtimainintaa.

1 kommentti:

kariav kirjoitti...

Borkin junaonnettomuutta, josta Aleksanteri III selvisi perheineen lokakuussa vuonna 1888 on muisteltu.