Etsimääni papin perukirjaa ei edelleenkään löytynyt. Toivoton haku ei kuitenkaan olisi ollut, sillä jos olisin volyymistä 15 metsästänyt Harjavallan kappalaisen perukirjaa, olisin sellaisen löytänyt. Hätäisen muistiinpanoni mukaan miehen nimi oli Andreas Nummelin ja se täsmää Kotivuoren ylioppilasmatrikkeliin.
Enimmäkseen paperit näyttivät olevan papinvirkojen täyttöön liittyviä. Jos työstäisin Gabriel Gottlebenin elämää ennen Kokemäkeä, saisin selata vuosikymmenien paperit läpi metsästääkseni kaikki epäonnistuneet työnhakunsa. Nyt saatoin keskittyä tarkastelemaan Gabrielin kuoleman jälkeen järjestetyn kirkkoherravaalin luetteloa päiväyksellä 16.11.1777. Mielenkiintoista oli m.m. se, että näissä vaaleissa näyttivät naisetkin olleen äänioikeutettuja. Leskinä, tietenkin. Paitsi Villiön Simulan "Maja Theet"?
Forsbyn omistuskuvioiden muistettua aukkoa kuroakseni huomioin sen kohdalta kapteeni Carl Armfeltin ja totesin saman miehen äänestäneen myös muutaman muun tilan manttaaleilla: Hiidenoja (Penttilä); Uotila, Ketola, Ånäs eli Malmi, Horelli (Ylistaro). Kotiin päästyä kaivoin kirjani Yli-Forsbystä Kyläkoskeksi (2007) esiin ja totesin kirjoittaneeni
Seuraavana Forsbyn omistajana mainitaan kapteeni Wulfcrona maakirjassa 1755. Ylistaron Malmin ja Horellin omistajaksi on merkitty luutnantti Fredrik Wulfcrona vuosina 1755 ja 1764. Forsbyn kohdalle rippikirjaan on kirjattu Daniela Gustava Wulfcrona (1724-1763) kahden poikansa kanssa, mutta todettu, että asuivat kaikki Ylistarossa. Vaikuttaa siis siltä, että kokonaisuutena hoidetut tilat ovat siirtyneet Wulfcronan suvun edustajille, vaikka yksityiskohdat ovat jälleen tuntemattomia.Eli lisätietoa vain ripaus. Aikanaan de la Gardie -suvulle kuulunut kombo Malmi-Forsby-jne on siis säilynyt yhdessä klimpissä 1755-1777 tuntemattomalla metodilla.
Danielan setä Gustaf Wulfcrona (1693-1754) omisti Kytäjän kartanon Nurmijärvellä. Kytäjän peri Gustaf Wulfcronan kuoleman jälkeen syntynyt lapsi. Lapsi kuoli pian tämän jälkeen ja näin tila siirtyi hänen äidilleen, Sofia Barckille (1726-1782). Sofian uuden avioliiton myötä tila jäi aviomiehen, kapteeni Karl Armfeltin hallintaan. Ehkä Forsbyn omistus seurasi samaa reittiä, vuonna 1773 omisti kapteeni Karl Armfelt (1726-1782) sekä Forsbyn että Penttilän kylän talot.
Lisäksi tiedän Kokemäen kastelistoja läpikäytyäni, että Danielina, kuten nimi on Elgenstiernalla, oli kummina ainakin 13 kertaa vuosina 1751-1761. Sekä talollisten että säätyläisten kasteissa, minkä voinee tulkita jonkinlaisena integroitumisena pitäjän elämään. Miehensä Henrik Gyllenram kuoli vasta 1776, mutta ei liene vaikuttanut Kokemäellä ollenkaan. Tai nimensä on oli niin "tavallinen" ettei ainakaan kiinnittänyt huomiotani kummien joukossa eikä muuallakaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti