Maamiehen ystävä täytti vuonna 1851 palstojaan pulmilla ja niiden vastauksilla.
1) Kaksi nunnaa eli luostarissa asuvata naista kulki kerran kylän katua. Kuin tiedämme, niin on luostarin naisilla kovat asetukset mies väkeä suhteen. Nuoren miehen tavattuansa, kohteli toinen mainituista naisista häntä hellemmin, kuin toinen luuli luvallisen olevan, joka myös nuhteli häntä siitä. vian alainen nainen puolustii nyt sillä, että sanoi, olevansa nuorukaiselle likimäisiä sukulaisia. Toisen sukua kysyttyä, vastaisi hän: Sen äiti oli minun äitini ainoa tytär. Miten luostarin nais oli miehen kanssa sukua. (MY 11.1.1851)
2) Asuipa kerran kaks naapuria liki toisiansa. Ne elivät aivan hyvässä sovussa, ja auttoivat toisiansa, milloin vaan tarvis niin vaati, ja toisen voimat ja varat vaan ylettivät. Sattuipa kerran keväällä heinän puuto toiselle, vaan toisella oli heiniä, niin että lainasi napurillensa kokonaisen heinä-ladon eli tallin, joka oli kymmenen kyynärää sekä pituudeltaan, leveydeltään että korkeudeltaan. Syksyllä, kuin tuli muksun aika, ei ollutkaan lainaajalla 10 kyynäräistä latoa. Hän antoi siis naapurilleen kaks heinä tallia, jotka olivat kumpanenkin 5 kyynärää joka haaralta. "Kaks kertaa 5 on 10" sanoi toinen, heiniä ottaissa, ja oli sillä tyytyväinen. Mutta tulipa talvi ja heiniä ruvettiin syöttämään, silloin äkkäsi hän vasta vähän saanneensa ja valitti siitä naapurilleen; vaan se väitti kohdessa 5 kyynäräisessä olevan yhden verran kuin yhdessä 10 kyynäräisessä. Miten nyt näiden väli selvitetään? Oliko mies saanut lainansa takaisin, vain puuttuko vielä mitä, ja paljonko puuttuu? (MY 25.1.1851)
3) Kaivolle mänevä mies tapasi kerran kaivon kannella istuvan lapsen, vesissä silmin. Miehen lasta lohdutella, kysäsi mies: "mitä sinä itket lapsukaisem?" Kaivon kannella itkevä lapsi vastasi: "sitä minä itken, että sinä olet minun isäni, vaan minä en ole sinun poikasi." Arvatkoon nyt, kuka taitaa, mitä lapsi niin katkerasti itki. (MY 12.4.1851)
4) varis kulki kerran janoissansa kylän raitilla. Tapasi sieltä astian, jossa oli vähän vettä pohjalla. Mutta astia oli niin syvä, ett'ei varis ylettänytkään noukallansa veteen. Se koki kyllä kaataa astiata kumoon, vaan eipä voinutkaan. Mitenkä varis sai janonsa sammutetuksi? (MY 29.11.1851)
5) Ukko tyttärineen ja nuori-mies morsiamineen olivat kerran metsällä. Sieltä löysivät linnun pesän, jossa oli neljä kaunista munaa. Kukin otti niistä yhden, ja kuitenkin jäi vielä yksi jälelle pesä-munaksi. Silittäköön nyt, ken taitaa, mistä syystä niin kävi? (MY 6.12.1851)
Vastaukset:
1) Luostarin nais oli nuorukaisen äiti; sillä pulmassa sanotaan, luostarin naisen äidillä ei olleen, kuin yksi ainoa tytär, joka myöskin oli mainitun nuorukaisen äiti. (MY 18.1.1851)
2) Lainaaja tuomittiin antamaan naapurilleen vielä 6[?] viis-kyynäräistä heinä-latoa; sillä kymmen kyynäräiseen mänee 8 viis-kyynäräistä huonetta. (MY 1.2.1851)
3) Koska kaivollen tuleva mies oli lapsen isä, vaan lapsi ei kuitenkaan miehen poika; niin siitä on arvattava, että lapsi oli miehen tytär. Se itki siis sitä, että oli luotuna tytöksi, vaan ei pojaksi. (MY 19.4.1851)
4) Janoissansa oleva varis poimi hiekalta paljon pieniä kiviä, ja kantoi ne noukassaan vesiastiaan. Sillä tavoin kohosi vesi astiassa niin, että varis yletti, istuen astian reunalla, juoda vettä mielin määrin. (MY 6.12.1851)
5) vanhan miehen tytär oli nuoren miehen morsian, ja kuin heitä siis ei ollut kuin 3 henkeä, niin yks muna jäi jako-periä. (MY 13.12.1851)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti