lauantai 14. joulukuuta 2024

Karamellipaperit leikkien aineksena ja askartelumateriaalina

Vanhat ihmiset muistavat ajan, jolloin karamellit olivat harvinaisuuksia. Silloin talletettiin karamellipaperit, ja tehtiin niistä virpavihdan kukkaset.  (Karjalan maa 4.4.1936) 

Kehoitus. Puhun teille varakkaille, etenkin naisille, asiasta, joka juuri jouluaattona juolahti mieleeni [...] Tunnettu tosiasia on, että on tuhansia koteja, joihin ei joulupukki pistäydy lapsia tervehtimään ja heille tuomisiansa jättämään. [...] Ja vallan mainioita kuvakirjoja saatte, kun ostatte ohutta seinäpahvia ja siitä leikkaatte ja neulotte kookkaita kirjoja, joihin sitten liimaatte kuvia kaikenlaisia. Pankaa vähäpätöisimmätkin kuvat tarkoin talteen näitä kirjoja varten. Kuvia saatte kaikenlaisista ilmoituksista, konvehtipapereista ja vanhoista, rikkinäisistä kuvakirjoista. Ostakaa kuivaa arabigummia ja liuottakaa se itse, sillä liuotettuna ostaen se tulee kalliiksi. — Jos pidätte, että nämä ovat turhuuksia, niin olette unohtaneet olleenne lapsia. Tuskin voisi pienelle tytölle keksiä rakkaampaa lahjaa, kuin oikea "posliininukke" hänelle on. Tuollainen leikkikapine on lapselle, joka ei ole niitä ylellisesti saanut, kallisarvoisempi kuin luulemmekaan. (Kotimaa 9.1.1907)

Lastentarhaan kuuluu myöskin, että tullaan mikäli mahdollista ostamatta toimeen. Siksi kootaan ja käytetään kaikkea mitä ajatella taitaa, kuten pakettinappulat ja lankarullat, joista osataan tehdä näppäriä huonekaluja, kirjekuorien värilliset silkkipaperit, jotka kelpaavat esim. leikellyiksi ikkunaverhoiksi, ja karamellipaperit, joitten kirjava ruusukuosi on mainiota huonekalupäällistä.(Aili Tallgren Schalin: Ebeneserkoti ja lastentarha Helsingissä. Otava 1.9.1915)

Ote Ebeneser-säätiön kokoelmien valokuvasta
1910-luvun Helsingistä (Flickr, CC-BY)

Isä Pulasen lukiessa lehteä leikkivät lapset nurkassa voi-jonottamista. Kolme lapsista seisoi jonossa, sanomalehdestä silpitut leikkimarkat pienissä käsissään, sillä nuo tavalliset leikkisetelit, konvehtipaperit olivat muuttuneet heillä satamarkkasiksi, siksi harvinaisia ne nyt olivat, eihän isän kannattanut antaa enää rahaa makeisiin. (Savotar 18.10.1916)

Omenat kun loppuivat, niin myytiin astioita, / kaikenlaista rihkamaa ja pahvikoteloita. / Karamellipaperit ne oli seteleinä, / tinanapit pikkurahan vaihtovälineinä. (Järjestönuori 1.3.1923)

Hauskannäköisen hyrrän voit valmistaa hyvin helposti. Leikkaat vain jäykästä pahvista kiekon, jonka läpimitta on n. 6-7 cm. Sen päälle liimaat hauskanvärisen karamellipaperin, tietenkin samankokoisen... (Kotiliesi 1.10.1926)

Eräässä lastenkodissa ... Kuten odottaa sopiikin, ovat tyttöjen, suurempienkin kaapinosastot nukkekoteja, joissa kuitenkin kirjoilla ja käsitöilläkin on sijansa. Pojat ovat auttaneet huonekalujen valmistamisessa. Nukkeja on, sekä aivan yksinkertaisia, itse valmistettuja että joulupukin tuomia. Pöytäliinoja, mattoja, sohvatyynyjä on valmistettu tilkuista. Onpa pitsinjäännöksistä tehtyjä siroja keinutuolimattojakin. Seinät on koristettu postikorteilla, lehdistä, karamellipapereista saaduilla kuvilla. (E. T-i: Pieni asia - suuret seuraukset. Huoltaja 6/1929)

"Kuule!" huudahti Annikki: "Laitetaan nukillekin muistokirjoja!"

"Laitetaan!" innostui Katrikin. "Ja pannaan niihin niitä pieniä kiiltokuvia, joita Elli lähetti Helsingistä."

"Niin, ja leikataan karamellipapereistakin!" ehdotti Annikki. (K. O.: Nummien muistokirjat. Pienimille lukijoillemme. Pelastusarmeijan nuori sotilas 44/1929)

Karamellipeliä luulisi maailman mutkattomimmaksi, mutta olen nähnyt, miten 4-vuotias Annikki turhaan yritti ratkaista tehtävää, ja viisas Eskokin tuumi tuumimistaan ennenkuin onnistui. Mutta sittenpä pikkumies istuikin tyytyväisenä puolisen tuntia puhumatta ja askaroi onnellisena itsekseen. Nimensä peli on saanut karamellipapereista, joita tarvitaan aina 2 kutakin lajia (esim. 12 eri lajia). Nämä leikataan yhtä suuriksi ja liimataan kahdelle pahvilevylle, niin että saadaan 2 aivan samanlaista levyä. Toisesta leikataan nyt kaikki karamellikuvat erikseen, ja lapsen on kyettävä asettamaan irtonainen kuva vastaavan pahvilaatalla olevan kuvan päälle. Helppo — ja kuitenkin niin vaikea tehtävä! Helppo — ja kuitenkin niin vaikea tehtävä! Jos paperit esittävät selviä, tuttuja olentoja kuten esim. Joulupukki- ja Kis-Kiskaramellit, on tehtävä tietysti helpompi, mutta jos papereissa on erotuksena vain väri, tai kuvat ovat epäselvät, suurenevat vaikeudet. (Aune Ståhlberg: "Äiti, sataa ulkona - mitä minä tekisin". Kotiliesi 15.7.1931)

Eri seuduilla voi tämäkin tapa olla erilainen; tässä kuvataan virpomista sellaisena, kuin se on esiintynyt Pohjois-Karjalassa, tarkemmin sanottuna Kiteellä. Jo viikkoja ennen palmusunnuntaita kiertelevät lapset taloissa pyytelemässä tarpeita virpomavitsojensa tekoon. Siihen käytetään sanomalehden reunaa, kaikenlaisia koreita papereita, kuten käytettyjen kirjekuorien silkkipaperivuoria, sinisiä vihonkansia, karamellipapereita, jopa joskus kirkasvärisiä kangastilkkujakin. Eiväthän toki maalaislapset voi lähteä virpomakoristeita puodista ostamaan, ei suinkaan. On oltava kekseliäs ja saatava joutavista aineksista tuo »taideteos», virpomavitsa, luoduksi, ja riippuu lopultakin kunkin mausta, miten onnistuneita vitsoja hänellä on.  (Kyllikki Takala: Palmusunnuntain tapoja. Virpominen Suomen Kuvalehti 13.2.1932)

"Työmuurahaisen" on aina oltava säästäväinen ja huomiokykyinen... Hän osaa suunnitella erikoisia ja koristeellisia tekokukkia karamellipapereista. Karamellitikuista hän valmistaa hyvin hauskan kukkaruukun suojuksen. (Sisä-Suomi 14.4.1934)

Siis esim. mämmiä tarjottaessa voi pöydän koristaa seuraavasti. Liinaksi valitaan mielellään jokin keltaisenkirjava tai muu ruudullinen tai raidallinen pellava- tai pumpuliliina. Maljakkoon värjätyillä höyhenillä tai karamellipapereilla koristettuja koivunoksia. Mämmituokkosen sivuun pari pajunoksaa ja höyhen- tai sulkatupsu tai karamellipaperista tehty kukkanen, ja kunkin syöjän lautaselle ruokaliina, johon myöskin pari pientä pajunoksaa. (Ragni Tennberg: Pääsiäispöydän koristelu. Helsingin Sanomat 12.4.1936) 

Leila, pienen mökin yhdeksänvuotias, silti vanhin lapsi kuusipäisessä sisarlaumassa, tuli eilen keittiööni koulun loputtua.

»Olisiko opettajalla antaa jotain kaunista paperia, vaikka vanhoja sanomalehtiä! Laittaisin niistä koristeita virpavitsoihin.»

Olisipa entinen hospitoverini nähnyt, minkä loisteen hänen karamellipaperinsa sytyttivät Leilan silmiin. Mahtaisiko kaupunkilaislapsen silmä niin hohtaa, vaikka opettaja veisi hänet elokuviin? (Esteri: Palmusunnuntai. Opettajain lehti 14/1938)

Ja siitä tuli: »Nytpä tahdon olla ma pienen mökin laittaja». Ja pojat ihan rakensivat »mökin, tallin, aitan ja navetan» — paperista. Muistettiin: »Hyvä on olla myöskin sauna, jossa kylven lauantaina». Tytöt tekivät naisellisempaa. He kantoivat »pirttiin» (kenkälaatikkoon) »matot, verhot, ryijyt» — karamellipapereista. »Huonekalutkin», yksinkertainen, asiallinen »pirttikalusto» saatiin nopeasti paperista taittamalla. (Alakansakoulu 22/1937)

Ulkona on kova lumipyry. Tekisi niin mieli ulos leikkimään. "Emmekö saa mennä kelkkamäkeen, lumiukkoja tekemään tai hiihtämään!" Ei, ulos ei voi mennä. Lumi on liian märkää. Vaatteet kastuvat. Mutta tehdäänpä täällä sisällä lumipalloja ja ukkoja ja mitä vaan. Laitetaan oikein suuri kuva missä on kaikkea tätä. 

Otetaan tarvittavat ainekset esille. Suuri pinkopaperipala (noin 100 X 75 cm) kiinnitetään nastoilla puulistoihin ja ripustetaan seinälle. Leikkelypaperiksi kelpaa, mikä paperi tahansa. Esim. kaikenväriset käärepaperit, karamellipaperit y.m. Mitä useammanlaatuisia ja värisiä papereita on, sitä hauskempi on tulos. (Anna-Greta Carlström: Yhteinen paperinleikkaus. Lastentarha 1/1938) 

Joulupöydän koristeita. Vaatimattomia, mutta vaikuttavia pöydänkoristeita voi valmistaa aivan mitättömistä aineksista: erikokoisista männyn ja kuusen kävyistä, muutamista piipunpuhdistuspuikcista, karamellipapereista. ankan tai kanan sulista, puunapeista, lasihelmistä, nuppineuloista ja pienistä ohuista rautalanganpätkistä. (Hopeapeili 12/1938)

Ei kommentteja: