torstai 18. elokuuta 2022

Töölön huvilat 1, 2 & 3

Sivutuotteena Korastileffien tarkastelusta (Nikolai ja Ivan) sain ripauksen lisätietoa mikropaikallishistorialliseen harjoitukseeni, jossa olen selvitellyt Mannerheimintien varren historiaa erityisesti Taka-Töölön kohdalla.

Sanomalehtihaku nimittäin kertoi, että Nikolai Korastileff määrättiin kauppias Gregori Zwileffin lesken holhoojaksi (5.2.1835 FAT) ja tässä ominaisuudessa pian myi kiinteistöä Töölöstä (FAT 11.6.1835). Kyseessä oli "Den såkallade Zwileffska villan, eller landtdelen N:o 1 wid Thölö, med dertill hörande rymliga byggnader och öfriga lägenheter".

Zwileffin perukirja (HKA 1304) ei anna merkittävästi lisätietoa huvilasta. Leskeltä sen ilmeisesti osti Korastileff, sillä perukirjaansa 27.10.1837 (HKA 1565) kirjattiin "Villan N:o 1 vid Thölö, hvarå återstår tolf års besittnings tid, med träd åbyggnader". 

Kirjassa Venäläiset kauppiaat Helsingin historiassa (2002) Marjaana Hakala kertoo ruokakauppias Zwileffin vuokranneen laajoja maa-alueita Töölössä. Lisäksi: "Zwileffin kuoltua hänen kuolinpesäänsä hoitaneesta Korostileffista tehtiin valitus. Korostilevin moitittiin laiminlyöneen Zvileffin suurten Töölön puutarhojen palstoilla olleiden työläisten valvonnan. Edellä kerrotun valossa olivat Zvileffin puutarhat suurehkoja, koska työläisiäkin siellä tarvittiin useita." Kävin läpi Hakalan viitteet maistraatin pöytäkirjoihin, mutta niissä ei viitattu numeroituun Töölön maaplänttiin eikä teksteistä irronnut muutakaan lisätietoa.

Jo muutamaan kertaan esille leikkelemäni Karta Öfver En Del Af Tölö Ägor Invid Helsingfors kattaa vain silloisen Turuntien/Läntisen Viertotien länsipuolen, jossa eteläisin vuokratontti on n:o 9 ja pohjoisin 5. Kiersikö numerointi vai kulkiko se samansuuntaisesti molemmilla puolilla tietä?  Kyse on kuitenkin sokeritehtaan pohjoispuolesta.

Huvilat n:o 2 & 3 omisti (kaupungin vuokratonteilla) C. G. Langéen, jonka selvittelyssä ne muodostuivat niin marginaalisiksi, että jäivät kokonaan blogitekstistä pois. Vuokrausilmoituksensa mukaan huvila 2 sijaitsi 2 1/2 virstan päässä kaupungista, mikä ei suuremmin auta sijoittamisessa (FAT 25.2.1840). Siinä oli tuolloin sali, 3 kamaria, keittiö, kellari, ulkohuone ja pienehkö ryytimaa. Huvila n:o 3:n asuinrakennus oli kaksikerroksinen ja molemmissa kerroksissa sali, kolme kamaria ja keittiö. Lisäksi tontilla oli talli, vaunuliiteri ja isohko puutarha.

Langeenin perukirjassa oli kaksi Töölön huvilaa (N:o 51 Kaavi ja N:o 52 Savilla), joten ei ole kaukaa haettua ajatella, että kyseessä on entiset villat 2 & 3. Kartasta Toivo, Salli, Kaavi, Savila, Östra Savila, Öster Dal, Vester Dal Ym. käy ilmi (sillä en ulkoa muista), että Sokeritehtaan jälkeen on Toivo, sitten Salli, sitten Kaavi ja sitten Savila. Savilan pohjoispuolellakin Dal (?), joten puuttuvien numeroiden 1 ja 4 sijoittaminen jää näillä tiedoilla arpomiseksi.

Ei kommentteja: