tiistai 9. marraskuuta 2021

Helsingin kaupunginarkistosta (2/5)

Eilen alkuun saatu Helsingin kaupunginarkiston digitaalinen kaivelu jatkukoon ennestään tutulla aineistolla eli Berndt Aminoffin kokoelmalla, joka on hakulomakkeen Digitoitujen kokoelmien alavetovalikossa "Aminoffin kokoelma". Kyseessä on laiskan ja käsialalukutaidottoman mahdollisuus päästä kiinni Helsingin 1700-luvun ihmisiin ja tontteihin. (Olen kirjoittanut tästä esittelyn myös fyysisten korttien äärellä.

Kokoelmasta on digitoitu ensinnäkin Tonttikortisto omistajia koskevine tietoineen. Sen sisältö vastaa täysin otsikkoa. Arkistokannassa annetaan rajavuodet 1696 - 1855, mutta onniarvoon avaamani esimerkit päättyvät vuoteen 1790. 

Henkilöhistoriallinen kortisto rajavuosin 1696 - 1855 sisältää sukunimittäin poimintoja tonttilistoista, perukirjoista ja 1800-luvun alun pöytäkirjoista liittyen tonttien omistukseen. Esimerkkikortti:


Erikseen on Henkilöviitekortit tonttihistoriallisiin muistiinpanoihin. Nämä ovat hieman kryptisempiä, sillä osassa on muistiinpano perukirjasta ja osassa lyhyitä viitteitä 1800-luvulle. Kannattanee verrata Henkilöhistorialliseen kortistoon saman sukunimen kohdalta. 

Tonttikortiston numerointia näyttää vastaavan ainakin kartta Helsingfors. Korttelit Ja Tontit (1763). Hämärä mielikuva paremmastakin, mutta karttojen haravointi Kaupunginarkiston järjestelmässä, joka vaatii satojen megojen kokoisten tiedostojen availun, ei ole hauskaa eikä nopeaa. Digitoituja karttoja on ainakin näissä Kaupunkisuunnitteluvirasto, asemakaavaosasto. I KARTAT JA PIIRUSTUKSET / KARTOR OCH RITNINGAR alayksiköissä
Hakulomakkeessa voi myös valita aineistolajiksi kartan, mutta suhtaudun tähän hienoisella varauksella, sillä lajittelu lienee tehty käsityönä. Samaa sanon alueellisesta jaosta, vaikka sen käyttö kyllä houkuttaa ja voi auttaa. 

Tonttikortiston 1800-luvun vastine Kiinteistökortisto on ollut täällä blogissa useita kertoja esillä ja toivottavasti jatkossa muistan, että siihen pääsee ehkä nopeimmin käsiksi hakulomakkeen Digitoitujen aineistojen alasvedosta.

Ei kommentteja: