maanantai 8. marraskuuta 2021

Helsingin kaupunginarkistosta (1/5)

Kolme vuotta sitten tein katsahduksen Helsingin kaupunginarkiston digitoituihin aineistoihin ja siitä lähtien on ollut työlistalla perusteellisempi katsaus. Täydellistä tästä ei tule, sillä käyttöliittymässä seikkailu ei ole kovin helppoa eikä hauskaa ja en usko, että sain kaikkea yleisesti mielenkiintoista esiin edes käymällä läpi pudotusvalikon "Digitoidut aineistot". 

Arkiston omat esittelyt isompaa yleisöä kiinnostavasta aineistostaan eivät ole näkyvillä hakunäkymässä, jonne ainakin itse menen suoraan. Arkiston varsinaisilla sivuilla on kokonaisuus Tarinoiden Helsinki, joka ensin vaikuttaa arkistoaineiston markkinoinnilta esimerkeillä, sillä Aleksanterinkadun historiaa kaupunginarkistossa (pdf) esittelee kiinteistökortiston. Mutta sen linkki on vanhentunut ja muu materiaali vain vilahtaa tekstissä. Useimmissa muissa "tarinoissa" ei ole mitään yhteyttä arkistoaineistoon. Poikkeuksissa, kuten Töölön asemakaava vuodelta 1906 (pdf), ei ole kunnon viitettä ,tai linkkiä ollenkaan.

Tulkintani markkinoinnista oli ehkä väärä. Mutta Kaupunginarkiston aineistoesittelyt lupaa olevansa sivu, josta "löydät esittelyt Helsingin kaupunginarkiston käytetyimmistä aineistoista ja ohjeita niiden käyttöön". Mukana on Viipuria koskevat aineistot (pdf), josta selviää esimerkiksi se, että Helsingin kaupunginarkistoon on päätynyt Viipurin historian kirjoittaneen Johan Wilhelm Ruuthin Viipurin kaupungin ja linnan historiaa koskevia jäljennöksiä keskiajalta 1800-luvulle, Viipurin eläke- ja apulaitoksen asiakirjoja vuosilta 1874-1950 ja Viipurin laivarekisterin arkisto 1890-1945.  Hieman hälyttävästi onnistuin löytämään näistä arkistokannasta vain laivat. Selkeät arkistonimet olisivat olleen hyvä lisä dokumenttiin.

Kaupunginarkiston aineistot eivät siis rajaudu tarkasti Helsinkiin, mistä tuli mieleeni aikanaan eteen tulleet kaupunkeja koskevat registratuurakortistot, joita tuskin moni Ruotsin ajan tutkija älyää täältä hakea. Esimerkkikortti Raumasta. Sanahaku registratuura onneksi toimi, sillä tallessa ollut linkki oli vanhentunut.

Registratuurakortistot kuuluvat Helsingin kaupungin historiatoimikunnan arkistoon, jossa onkin hieman enemmän näitä lähdekortistoja Suomen kaupungeista: valiokuntien asiakirjat, kauppakollegion kirjeet kuninkaalle, Kamarikollegion ym. kirjeet kuninkaalle. Kaikki otsikon Helsingin kaupungin historiaa koskeva aineisto alla, mistä tietenkin älyää hakea. (Minä en tunne kyseisiä aineistoja, joten en tiedä olisiko hakemistokorteista jollekin oikeasti hyötyä. Ainakin joku on nähnyt tarpeelliseksi sellaiset tehdä.)

Helsinkiin  ja aineistoesittelysivuun palaten tämän postauksen lopuksi toinen kortisto, josta olisi ollut hyötyä lähes kymmenen vuotta sitten talohistoriikkia vääntäessäni, jolloin se jäi harmittavasti  löytämättä. Helsingin kaupunginmuseon lehtileikekokoelma (pdf) on fyysisesti arkistossa, mutta sen hakemistokortit on digitoitu. "Tämän lisäksi löytyy erillinen henkilöhakemisto. Henkilöhakemistoa ei kuitenkaan ole digitoitu, vaan se on käytettävissä mikrofilmimuodossa kaupunginarkistossa."

Dokumentissa ohjattu tapa hakea kortisto esiin vaikuttaa erittäin monimutkaiselta, kun hakemalla sanoin 'Lehtileikkeiden hakukortisto' saa esiin pdf-muodossa tallennetun kortiston. (Löytyy myös digitoitujen aioneistojen alasvetohakemistosta.) Nykyisen mikropaikallishistoriaprojektini tiimoilta kiinnosti esimerkiksi tämä kortti:

Viitteillä juttu löytyy niin HKA:n kokoelman leikkeistä kuin myös Kansalliskirjaston mikrofilmeiltä. Tietenkin, jos kiinnostavia leikkeitä on useampi, kannattaa suunnata kaupunginarkistoon. Muita kortteja selaillen kävi ilmi, että viitteitä on (nimen omaan?) menneisyyttä käsitteleviin artikkeleihin, kuten "79992 Hbl 257/22.9.68 s. 13 Bordelleja Töölössä 1800-l:lla".

Ei kommentteja: