perjantai 12. marraskuuta 2021

Helsingin kaupunginarkistosta (5/5)

Erinomaisen sekavasti liikkuneen arkistokaiveluni lopuksi pari aineistoa "omalta ajaltani eli 1700-luvulta. Muistutuksena osissa 2 ja 3 todettu: on digitoitu kortistoja, joiden avulla voi 1700-luvun osalta hakea sekä ihmisiä että paikkoja. Lisäksi edelleen pätee se, että Kaupunginarkistolla on digitoituna Maistraatin pöytäkirjat vuosilta 1709-1905, Kämnerinoikeuden pöytäkirjojen liitteet (allegaatit) vuosilta 1702-1868 ja karttoja 1700-luvultakin. (Kansallisarkistolla tietenkin renovoituna raastuvanoikeuden pöytäkirjat ja kämnerinoikeuden pöytäkirjat, seurakunnan kirjanpito ja läänintilit mukaanlukien henkikirjat.)

Aiemmassa osassa vilahtanut Lainavarain komissio sisältää osan Palovakuutuksia varten pidetyt katselmukset, jossa on ripaus 1700-lukua: 0010 Lainavarain hoitokomission asiakirjat, palovakuutuksia varten pidetyt katselmukset (1794-1805).pdf 

Materiaaliseen todellisuuteen pääsisi kiinni myös Huutokauppakamarin pöytäkirjoilla, joita on 1700-luvun alusta 1800-luvun loppuun. Näihin kun olisi tekstintunnistus tavarakuvauksiin ja henkilönimiin... Satunnainen näyte käytettyjen vaatteiden myynnistä 1790:


Helpommin pitäisi olla käytettävissä Helsingin merimieshuone, josta on aineistoa vuosilta 1759-1942. Mutta puolihuolimattomat yritykseni merille kadonneiden nanoserkkujeni jäljittämiseen eivät ole tuottaneet tulosta. Digitoitu arkistokuvauskaan ei auta käyttöä merkittävästi.

Joku ehkä sel(v)ittää joskus kunnolla. Pikakaivauksena varhaisimmat miehistöluettelot vuodelta 1764 ovat sananmukaisesti lähtevien laivojen miehistöluetteloita. Henkilötiedot ovat niukkoja, mutta riittänevät tunnistamiseen. Tulee mieleen, että näistä voisi rakentaa myös satamaliikennekatsauksen, mutta siihen on kai/toivottavasti helpompiakin tapoja.

Saman vuoden pääkatselmusluetteloissa on myös nimilistoja laivoittain, mutta ei henkilötietoja. Kuittikirjat puolestaan yllättivät tarjoamalla naishistoriaa: merimiesten leskille(?) maksettujen avustusten kuittauksia.

Varhaisin matrikkeli on vasta vuodelta 1809. Se on aakkostettu nimilista, jossa on mukana 1700-luvun lopussakin merimieshuoneeseen kirjoitettuja. Mutta ei enempää eikä viitteitä miehistöluetteloihin. Siitä kun selvittelin myöhemmän 1800-luvun merimiehen vaiheita alkaa olla 20 vuotta, joten mielikuvani helpommasta ja rikkaammasta tiedosta ei välttämättä täysin pidä paikkaansa. Työtä helpotti tuolloin kyllä merkittävästi Suomen sukututkimusseuran hakemisto, joka on nykyään jäsenetuna lukkojen takana.

Ei kommentteja: