Molempien lasten kanssa muutettiin Pyhäjoelle Merijärven kylän Paavonperälle, jossa 26.4.1761 syntynyt tytär sai äitinsä nimen Beata. Margareta kuoli vuonna 1763. Perheen viimeinen ehtoollismerkintä Pyhäjoen rippikirjassa 1762-1768 s. 159 on vuodelta 1765. Rippikirjaan on tehty myös merkintä muuttotodistuksesta.
Se vietiin Oulaisiin, jossa syntyivät Brita 15.10.1765 ja Johannes 8.3.1768. Molenpien kastemerkinnöissä Conrad on itsellinen eli kasvavan perheen tila ei ole taloudellisesti turvattu. Tilanne ei parantunut siitä, että Conrad jätti vaimonsa. Beata lienee sitten palannut Merijärvelle.
Rippikirjassa Paavonperän vieressä on Porkka ja talojen voi kuvitella olevan lähekkäin. Porkan vuonna 1696 syntynyt isäntä Erkki Matinpoika jäi leskeksi vuonna 1771. Hän oli toisena osapuolena kun talvikäräjillä lokakuussa 1776 Beataa syytettiin avioliiton ulkopuolisesta suhteesta. Beata ei ollut paikalla ja oli poistunut kokonaan seudulta. Niinpä Vaasan maaherran kansliassa päätettiin painattaa oheinen kuulutus luettavaksi läänin kirkoissa.
Erkki Matinpoika kuoli vuonna 1782.
Toisella puolella maata, Sipoossa, kalastaja Ljungqvist ja Kaisa-piikansa olivat lähteneet pitäjästä, kun siellä alkoi kiertää huhu Kaisan tekemästä sikiönlähdetyksestä tai lapsenmurhasta.
Paria kuulutettiin Vaasan läänissäkin, jossa painetun kuulutuksen perusteella kirkkokansalle kerrottiin, että yli 30-vuotias Ljungquist oli keskikokoinen ja tummahiuksinen. Vaatteensa lähtiessä olivat siniset ja harmaat, mikä oli tähän aikaan tavallisin mahdollinen väritys. Pieni ja laiha Kaisa oli ottanut mukaansa kalastajan vaimon vaatevarastoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti