Yllä näkyvällä diaariotteella tuli Dagligt Allehandan lukijoille 17.1.1775 tiedoksi, että tullivirkamies (besökare) Tukholmasta oli löydetty jäältä pahoinpideltynä ja kuolleena. Rikosuutisointi ei tähän aikaan ollut kovin yleistä ja kaukana kattavasta, mutta jostain syystä tämä tapaus kiinnosti.
Jopa Göteborgissa, jonka lehti Hwad nytt? mainitsi 9.2.1775 ylimääräiset käräjät, joilla tapausta käsiteltiin. Mahdolliset syylliset olivat siis löytyneet.
Syytettyjen vaatima ylimääräinen vartiointikapasiteetti kerrottiin Tukholmasta 9.2. ja painettiin Göteborgissa 16.2.1775. Tukholmassa tuoreeltaan sekä Inrikes Tidningar että Dagligt Allehanda kertoivat 23.2.1775 langetetusta viidestä kuolemantuomiosta, joita edeltäisi oikean käden katkaisu ja seuraisi teilaus. Neljä vähemmän syyllistä saivat pelkän kuolemantuomion, kaksi naista piiskauksen ja muut osalliset sakkoja ja vankeutta vedellä ja leivällä. Ennen toimeenpanoa kuolemantuomiot vaativat hovioikeuden vahvistuksen.
Oikeudenjako kesti aikansa ja seuraavan kerran asiasta kertovat Dagligt Allehanda 22.11.1775 ja harvemmin ilmestynyt Inrikes Tidningar seuraavana päivänä. Ilman mitään selitystä molemmat kertovat, että kuninkaallekin alistetun tuomion seurauksena oli 21.11.1775 maaherran kansliassa heitetty arpaa elämästä. Maaherran ja oikeuskanslerin valvoessa torppari Carl Hjort ja talonpoika Eric Jacobsson heittivät puupikarista kahta noppaa. Ensimmäisellä kerralla molemmat saivat 9 silmää. Toisella kerralla ensiksi mainittu 10 ja toinen 7. Tämän johdosta talonpoika menetti kätensä ja henkensä, kun taas torpparin osana oli 40 paria raippoja ja 8 vuoden työvankeus Viaporin linnoituksella.
Varsin oudolta tuntuva järjestely ei ollut mikään 1700-luvun rutiinitoimenpide, sillä tapahtuneesta ilmestyi seuraavana vuonna arkkiveisu. Valitettavasti digitoidusta kappaleesta puuttuu pari sivua ja saattaa olla, ettei sokea runoilija ole ollut kiinnostunut oikeuden prosesseista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti