Lisäys 15.4.2021 7:08: Väärä hälytys eli pitäisi tarkistaa asioita eikä kuunnella vain kavereita. Kiitos kommentoijalle, jonka viesti oli "Tervehdys, Kyhika-sivuston osoite on muuttunut: https://kartat.kotka.fi " Näyttää pelittävän, mutta en tässä välissä ehdi kunnolla tarkistamaan.
Tuttavani jakoi eilen FB:ssä tosi hienon Helsingin lähiseudun 1700-luvun kartan, jossa oli yksityiskohtia ja selvyyttä, jota olisin Petter Sundin liikkumista miettiessä kaivannut. Digitoinnin lähteeksi hän mainitsi "Kymenlaakson historialliset kartat (Kyhika), Kotka". Koska en ole Kymenlaaksoa koskaan tutkinut, tämä ei kuullostanut ollenkaan tutulta. Vieraudelle oli toinenkin selitys, sillä kommentoinnissa todettiin, ettei sivusto ole enää verkossa. Mukana keskustelussa oli yksi alueen museossa töitä tehnyt, jonka mukaan sivuston rikkoutumiseen ja korjaamattomuuteen syypää on Kotkan kaupunki
Jotain jäänteitä verkossa sentään on, jotta nähdään mistä oli kyse. SFHS:n linkkilistassa on sekä Kymenlaakson historialliset kartat että KYHIKA. Jälkimmäistä (http://kartat.kotka.fi/) Wayback Machine on käynyt tallentamassa, mutta ilmeisesti teknisistä syistä epäonnistunut. Edellinen (http://hykotka.helsinki.fi/charta2000/), jonka URL viittaa Helsingin yliopistoon, on tallentunut viimeksi vuonna 2007.
Etusivun mukaan vuosina 2000-2002 oli Kotkan kaupungin ja AV-keskuksen toteuttama KYHIKA (Kymenlaakson historialliset kartat) projekti, jonka "aikana luotiin Kotkaan alueen historiallisten, pääasiassa käsinpiirrettyjen karttojen digitaalinen kokoelma, joka julkaistiin internetissä vuoden 2002 lopussa". Tämän pohjalle käynnistyi "Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian Kotkan yksikössä" "vuoden 2003 alussa kolmevuotinen CHARTA 2000 –projekti, jota rahoitetaan Euroopan sosiaalirahaston, Etelä-Suomen lääninhallituksen ja Kotkan – Haminan seudun seutubudjetin kautta."
Pohjustuksellani en tee yllätyspaljastusta, kun totean, että tämä Kymenlaakson historiallisten karttojen hyödyntämiseen opetuksessa ja tutkimuksessa tähdännyt projekti ei tullut esiin, kun joulukuussa haravoin digitaalisen historiantutkimuksen varhaisvaiheita, joita 2000-luvun alussa vielä elettiin. Herää siis kysymys siitä, mitä kolmen vuoden projekti sai aikaiseksi ja julkaistuksi. Valitettavasti projektin yhteystietosivua eikä muitakaan alasivuja Wayback Machine ei ole kaapannut talteen. Googlauksella löytyi vain Jyrki Lehtisen linkkilista, josta ehkä löytyisi lisää verovaroin tuotettua materiaalia, joka on päästetty leijumaan bittiavaruuteen.
Tuttavani oli erinomaisen fiksu tallentaessaan karttatiedostot koneelleen, vaikka kansantaloudellisesti tuntuen tuntuu resurssien hukkaukselta. Sekin.
3 kommenttia:
Tervehdys, Kyhika-sivuston osoite on muuttunut: https://kartat.kotka.fi
Kiitos! Olisi pitänyt tehdä lisähakuja.
Kaisa, tartuit kyllä taas tärkeään aiheeseen. Luulisi, että tuollaisessakin projektissa olisi vaivauduttu asentamaan vanhaan osoitteeseen edes uudelleenohjaus. Valitettavan usein törmään itse samankaltaisiin häviämisiin, kun ylläpidän tätä Agricolan ”Lähteille” https://agricolaverkko.fi/lahteille/ osioita. Onneksi Wayback Mahcine aika ison osan selvittää. Vähän kyllä myös ihmettelen sitä, että tästä kokoelmasta ei tuolla sivulla ole kerrottu yhtään mitään, kuka sen on laatinut, missä tarkoituksessa, millä periaatteella ja mihin käyttöön – en minä ainakaan löydä kuin linkit noihin karttakuviin. Niidenkin käyttökelpoisuutta tosin voisi myös epäillä koska karttojen pienen resoluution vuoksi niistä ei juurikaan saa mitään selvää. Ehkä se toimiikin jonkinlaisena hakemistona alueen karttoihin, joita voisi sitten etsiä varsinaisista arkistoista?
Minulle voi muuten ilmoitella lisäyksiä ja korjauksia Agricolan ”Lähteillä” osaan olen pyrkinyt kokoamaan sinne humanistisen alan lähde- ja tutkimusaineistoihin sekä aineistojen käyttöä tukeviin palveluihin ja viitetietokantoihin. https://agricolaverkko.fi/ehdota-aineistoa/
Parhain terveisin:
Tapio Onnela
Agricolan toimittaja
Lähetä kommentti