keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Alvin-löytöjä, ensinnäkin karttoja

Ruotsalainen Alvin-portaali on vilahtanut täällä ainakin kirjoittaessani esimerkin Ruotsin paikkakunnan etätutkinnasta. Mutta olen (kai?) unohtanut mainita, että siellä on myös Suomea koskevaa aineistoa käytettävissä digitoituna. Itse asiassa niin paljon, että tänään kerron kartoista ja huomenna muusta.

Ennen karttoja sivustosta yleisesti sen verran, että Alvin on Uppsalan yliopiston kirjaston vetämä, mutta mukana on muitakin kulttuuritoimijoita. Digitoinneissa on selvästi merkittynä tekijänoikeustila (useimmiten olematon) ja alkuperäisen paperin koko! Mahtavaa. Kuvat ovat korkealaatuisia tiff:jä, mikä on myöskin hienoa, mutta koska käyttämäni selainpohjainen kuvankäsittelyratkaisu ei moisia niele, joudun käyttämään tässä näytteinä heikompilaatuisia näyttökaappauksia.

Ja sitten karttoihin. Hakemalla sanalla Finland esiin tulee iso joukko kaupunkikarttoja. Ne on asiasanoitettu, joten todennäköisesti kaupungin ruotsinkielisellä nimellä hakien saa kaikki sitä koskevat näppärimmin esille. Kaupunkikarttojahan on digitoituna monessa muussakin paikassa (vuoden 2014 postaus mainitsee tärkeimmät), mutta täältä voi löytyä joku lisää ja/tai parempilaatuisena. Muistaakseni olen itse esimerkiksi metsästänyt turhaan 1700-luvun puolelta Turun tonttikarttaa, jonka Alvin tarjoaa.


Isommista alueista on erilaisia karttoja eri tarkoituksiin. Alla ote Kustaan sodan talvimajoituksista.
Toisinaan kartoissa voi olla myös esittävää kuvitusta. Charta Öfver 1789 års fälttog i Finland. af Roos sisältää näkymän Haminan kauppiaan Nath omistuksessa olleeseen Kyminkartanon säteriin, jossa Kustaa III piti päämajaansa sodan aikana.

Päärakennus (8) jää näkymättömiin, sillä se paloi vuonna 1788. Näkyvissä oleva rakennus (9) kuvataan vanhaksi talousrakennukseksi, jossa oli keittiö. Näyttävä tornirakennelma (10) kuuluu ränsistyneeseen huvimajaan puutarhassa.

Näiden isojen ryhmien ulkopuolelle jää joitakin karttoja. Itseäni viehätti eniten Charta på jordetuisten emellan hen:s n:e greufuinnans ladugård Kaisuisto [Koivisto i Ulfsby], och Biörneborgs stadh, : författadt uthi augustii månadt anno 1663 aff Hans Hansson. Ei varsinaisen aiheensa takia vaan siksi, että kunhan taas pääsen Satakuntaan sijoittuvaan kirjaprojektiin kiinni, niin tästä saan söpön  kuvan 1600-luvun Porista. Huom! merkitty teloituspaikka!

Ei kommentteja: