Arkistolaitoksen digitoinneissa on viime aikoina tullut lisää kokoelmaan Kaupunkikartat. Poikkeuksena muusta digitaaliarkistosta, tästä on helppo tarkistaa onko omasta kiinnostuksen kohteesta jotain käyttökelpoista. (Mutta kannattaa myös muistaa, että saman kaupungin karttoja voi olla toisaallakin digitaaliarkiston syövereissä.)Noin kirjoitin kuukausi sitten SukuForumille ja sittemmin Arkistolaitos on digitoinut lisää kaupunkikarttoja. Hakiessani Forum-postaukseni osuin toiseenkin ketjuun, joka sisälsi linkin aiemmin tuntemattomaan sivustoon: Timo Meriluodon vanhat kartat .
Toinen helpohko kokoelma kaupunkikarttoja on Kansalliskirjastolla. Kaikki kaupungit ovat yhdessä listassa. Päällimmäiset nyt Helsinkiä, mutta joukossa on kyllä toisiakin. Jollei halua selata, voi käyttää yläreunan hakua (sekä ruotsiksi että suomeksi).
Hakiessani tähän postaukseen kuvitusta löysin varastostani esimerkin Arkistolaitoksen digitoimista kaupunkikartoista, jotka eivät kuulu kokoelmaan Kaupunkikartat: Maanmittaushallitus - Maanmittaushallituksen kartat - Alue- ja rajakartat - Karta öfver Nådendals stad uti Storfurstendömet Finland. (MH MH 24/- -). Lisäksi on hyvä hakea ja tutkia karttoja, joissa kaupungit ovat ympäristössään. Yllä Helsinki kartassa Maanmittaushallitus - Maanmittaushallituksen kartat - Alue- ja rajakartat - Nylands och Borgo Lähns Skiäri Gårds. (MH MH 81/- -), johon merkitty sekä maa- että meritiet.
Varastossa oli myös Porin kaupungin historiasta digitoituja Porin karttoja: tämä, tämä, tämä, tämä, tämä, tämä ja tämä. Muistissa oli myös, että Oulun Arkkiin digitoitu Oulun kaupungin historia: 1. vihko sisältää 1600-luvun karttoja. Ranskassa on digitoitu ainakin kolme Helsingin karttaa: tämä, tämä ja tämä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti