Niinkuin veikkoni saapi nähdä maamme karttaa katsellessa on Parikkala lähellä Viipurin ja Mikkelin läänin rajaa, ja nykyinen maja-taloni on puolen virstan matka rajalta, jonka vuoksi olen ollut tilaisuudessa tulemaan tutuksi eräästä merkillisestä paikasta, joka täällä kutsutaan nimeltä: "Ristmäki." Tämän mäen eli vuoren korkeimman nyppylän yli on sattunut menemään mainittu raja, samanlaisessa suoruudessa niinkuin kartta näyttää. Mainitun mäen korkeimmalla paikalla on kallio ja myöskin kiviä, joihin on hakattu kirjaimia, yksi iso risti sekä pienempiä vino- ja pystyristiä ja Kuninkaan ruunu myöskin vuosiluku 1722. Kirjaimet ovat näköänsä: C E A L :: F T G C. Ensimäisessä kivessä T X, toisessa kivessä, jossa on myös Kuninkaan ruunu, on ristin merkkiä y.m.
Mahtaiskohan joku olla maassamme niin onnellinen, joka voisi möisi tietää jotain tästä paikasta; eli jos se on jo käytetty kirjallisuuteen, olisi hyvä ja antaisi tästä tarkempia tietoja.
Tällaista se oli ennen valtakunnallista kirjastolaitosta ja internettiä. Jälkimmäisen avulla löysin Ville Laakson HAik-artikkelin Kiveen kirjoitettu – Ruotsin ja Venäjän väliset historialliset rajamerkit arkeologian valossa. Siinä selostetaan pitkästi ja kuvan kanssa Varpavuoren eli Ristimäen kaiverruksia, todeten m.m. "Myös Varpavuorelta havaittiin ja dokumentoitiin enemmän Täyssinän rauhaan liittyviä hakkauksia kuin Julkun valokuvaamat kymmenkunta kirjainta, kruunu ja T:n muotoinen hakkaus. Nyt paikalla todettiin jäännöksiä muutamasta muustakin kirjaimesta ja toisesta kruunusta sekä vuosiluku 1595, jonka kokonaisleveys on huomattavan suuri, 1,4 metriä (kuva 1). Lisäksi siirtolohkareesta, josta Julku valokuvasi T:n muotoisen merkin, löytyi L-kirjainta muistuttava hakkaus, jonka sivut ovat yhtä pitkiä." Valitettavasti Laakso ei voi matkata menneisyyteen jakamaan tietojaan.
Toinen sanomalehdissä silmiini osunut kalliokirjoitus raportoitiin Rauman lehdessä 13.7.1909, jossa otsikon Historiallisia muistomerkkejä Raumalla alla kerrotaan, että
Petäjäisten ensimäisellä saarella rovasti K. Heleniuksen huvilan pihamaalla on kivi, jossa on seuraava piirros: "1724 H. Tobinius. Saman huvilan läheisydessä on myöskin kallio, joss aon nuseita piirroksia."
Näitä useita piirroksia dokumentoitiin Länsi-Suomessa 21.8.1909
Niistä mainittakoon huvihuoneen näköinen piirrustus, jonka keskustassa on suuri B kirjasin ja sivuilla vuosiluku 1738, jota paitsi siellä löytyy seuraavat vanhojen raumalaisten nimikirjoitukset: J. M. Bärgs....., M. B. Gordon, H. Toclius 1724, K. F., H. Siöhl, J. Bergstr.. ja H. Sanander 1720.Mutta näihin eivät verkkohakuni tehoa. Petäjäisten saarta ei löydy, eikä mainintaa kirjoituksista.
1 kommentti:
Saari on Petäjäs, ja piirroksia on tullut lisääkin. Niitä on myös tutkittu.
Lähetä kommentti