Tiedusteluni täällä blogissa, sosiaalisessa mediassa ja pärstäkkäin eivät tuottaneet yhtään todistajanlausuntoa Merimuseon vaihtuvasta näyttelystä Kannu ja kirkonkello, joten johtopäätökseni oli, ettei kyseessä ole mikään pakko-nähdä-elämys ja lähdin tarkistamaan tätä sunnuntaina.
Kesän 2012 Vrouw Maria -näyttelystä tiesin minkä kokoisesta tilasta oli kysymys. Tällä kertaa oli tehty pieni laajennus perusnäyttelyn puolelle, jossa tilapäisen lasten alueen vieressä oli yksi vitriini Egelskärin hylyn astioita 1200-luvun lopusta. Aito ja kokonainen on kyllä eri asia kuin valokuva sirpaleesta.
Egelskärin hylky on näyttelytekstien mukaan ainoa kokonaan tutkittu keskiaikainen hylky. Sen jäänteet ja esineistö muodostivatkin näyttelyn rungon. Saviastioiden lisäksi laivassa oli ollut kirkonkello, pronssipata ja tynnyrillinen rautaharkkoja. Näyttelytekstit muistuttivat, että lastissa on todennäköisesti ollut myös muuta, joka on vuosisatojen myötä kadonnut/hajonnut.
Laiva oli uponnut Nauvon edustalla, jossa se oli ehkä matkalla eteläiseltä Itämereltä Turkuun. Tai sitten ihan muualle eikä tavaroilla välttämättä ole mitään yhteyttä Suomeen. Mutta näyttelytekstin mukaan Espoon Kauklahden kaivauksilta löytyi keramiikan paloja, jotka olivat saman tyyppisiä kuin Egelskärin lastin astiat.
Näyttelytekstit olivat tavanomaisen yleispätevästi kirjoitettuja, mutta kun oma tietoni aiheesta on olematon (käsitelemme Itämeren yhteyksiä keskiajan kurssilla vasta huomenna), niin tuntuivat asiallisilta ja informatiivisilta. Kiersin kirjakaupan, mutta nähdäkseni näyttelystä ei ollut mitään julkaisua myynnissä.
Esillä oli toki muutamasta muustakin hylystä löytöjä.
Merimuseon perusnäyttelystä muistin nimenomaan vanhat hylkylöydöt ja jälleen kerran navigoin sen edelleen sekavalta tuntuvan arkkitehtuurin läpi niitä etsien. En yllättynyt kovin suuresti kun tajusin, että vaihtuvan näyttelyn helmet ovat osa perusnäyttelyä ja olin siis nähnyt ne jo kolmella aikaisemmalla kerralla. Näyttely ei siis tosiaankaan ollut "tapaus", mutta oli mainio lisä käynnissä olevaan kurssiin ja parempi sunnuntain viettotapa kuin verkkovideoiden katselu sängyllä maaten.
Pientä kritiikkiä kuitenkin lopuksi. Lapsille oli keskiajan teemaan rakennettu ritaripaja. Miksei merirosvolaivaa? Tai tavallista laivaa? Niitähän on joka toisella leikkikentällä, vetoavat lapsiin ja näyttävät ihan tarpeeksi keskiaikaiselta minun silmääni. Olisi ollut (huomattavasti!) lähempänä näyttelyn teemaa ja merimuseon muutakin sisältöä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti