Hiukan vaikeaselkoinen taitaa olla. Tietoa ja harjoitusta keskiaikaisesta kirjoittamisesta on nyt tarjolla Kansalliskirjaston sivustolla Kirjava keskiaika. Sieltä löysin Benedictuksen ja testailin muitakin vasemman reunan valikon pelejä.
Hieman hämärästi nimettyjen linkkien takaa sieltä saa myös eteensä Suomen historian aikajana n 1100-1550 kartta- tai esinelähtöisesti. Niihin täytyy perehtyä huolella, kun olen tässä vähän keskiaikaakin seuravaksi projektiksi miettinyt. (Eli se siitä eilisestä auran seuraamisesta.)
Linkki Kirjavaan keskiaikaan tuli eteeni Kotuksen blogissa, jossa Vesa Heikkinen toteaa:
Ajatus, jonka mukaan kirjoitus kytkeytyy ”Suomen” syntyyn on inspiroiva. Kieli(ä)hän meillä tietysti oli jo ennen sitä, puheena, mutta nyt kieli näyttäytyi tyystin toisenlaisena: merkkeinä, niiden yhdistelminä,eroina; tekstinä, johon saattoi palata, jonka avulla saattoi sopia, johon saattoi monin tavon vedota; jopa jumalan sanana; myös esineinä.Rahvaalle suunnatun kirjavuuden lisäksi on tänään auennut myös sivusto Fragmenta membranea, joka
sisältää leijonanosan keskiaikaisen Ruotsin valtakunnan itäosissa, Turun hiippakunnassa, laadittujen ja käytettyjen kirjojen jäänteistä. Fragmenta membranea -tietokanta sisältää 9319 digitoitua pergamenttilehteä, 900- ja 1000-lukujen taitteesta aina 1500-luvun puoliväliin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti