maanantai 26. maaliskuuta 2012

Maataloustilastoja saatavilla!

Maataloudellinen virityskuva lehdestä Joulupukki 1919/I

Arkistolaitoksen digitaaliarkiston uutuuslistassa on vilahtanut "Kunnittaiset tilastot kylvöstä, sadosta ja karjakannasta". Ei kai vaan niitä tilakohtaisia tietoja? Pikainen vilaisu yhteen yksikköön kertoo, että kyllä! Mutta mites näistä löytäisi tutkimuspitäjänsä? Kun olen aiemmin näitä paperilta (Huom! arkistolaitos on digitoinut muuta kuin mikrofilmiä!) lukenut, on oikea nide tilauksen yhteydessä tunnistettu paperisesta luettelosta. Joka on parhaillaan lukkojen takana Rauhankadulla.

Jos ei halua jäädä odottamaan hakemistojen ilmaantumista... pitäisi varmaan kurkistaa Vakkaan? Kato, en mää ihan tyhmä oo. Kuhunkin niteeseen on kirjattu mitä lääniä sisältää. Eli jos hyppää Astiaan ja hakee "Hämeen lääni", niin voi vasemman reunan linkeillä... Paitsi, ettei voi. Sinne ei ilmaannu Kamarikonttoria. Mikä on omalla tavallaan mielenkiintoista. (Selitys: arkistonmuodostajalistaan ei mahdu kaikki mukaan. Mutta se ei myöskään anna ymmärtää, että jotain jää näkemättä.)

Astian perinteinen haku "Hämeen lääni kamarikonttori" tuottaa toivomani tuloksen ja myös mielenkiintoisia muita osumia. Mutta nyt siis linkillä Vakkaan ja sieltä digitaaliarkistoon tarkastelemaan vuoden 1881 tilastoja. Kyllä Arkistolaitoksen palveluissa pärjää, kun lukea osaa. Ja niteen alussa kaikeksi onneksi selväsanainen hakemisto, josta selviää, että Asikkala alkaa sivulta 262 ja loppunee sivulle 279.

Näillä tiedoilla arpomaan ja haarukoimaan kuvia. Kylät aakkosjärjestyksessä, tästä minä tykkään. Mutta eikös Urajärven kartano ole Urajärven kylässä? Lunttaamalla vuoden 1880 henkikirjasta palautuu mieleen, että tilalla on niinkin arkinen nimi kuin Niemelä. Tällä tiedolla takaisin tilastoihin, joista selviää kriittiset luvut ja pakittamalla aikaisemmalle sivulle myös merkitykset. Eli tämän harhailun tuloksena voin kertoa, että Urajärven kartanossa vuonna 1881 oli:

Mutta missäs ne eläimet ovat? Palataan alun hakemistoon ja huomataan, että paikkakunnat esiintyvät siinä kahteen kertaan. Eli karjakin löytyy samalle vuodelle:

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hieman epäilyttää, että kaikkien viljojen jyväluku on ihan tasan 6!

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Anonyymille papukaijamerkki analyyttisestä lähdekritiikistä.

Kari Hintsala kirjoitti...

Jokin verovakio, jota suurempaa satoa ei "virallisesti" kannattanut saada? Mutta eikös tuolloin nimenomaan kannustettu suurempiin satoihin?