perjantai 19. tammikuuta 2024

Surkein suomalainen kulttuurihistoriallinen tietokanta?

Kommentteihin voi laittaa lisäehdokkaita, joita ehkä itsellenikin tulee jossain vaiheessa mieleen. Mutta mitalisijoissa on kyllä kiinni Helsingin koulurekisteri-palvelu. En tykästynyt siihen alunperinkään ja Töölön Taipaleen puitteissa yritetty tosikäyttö heikensi näkemystäni.

Palvelun piti tarjota mahdollisuus etsiä entisajan kouluja. Taipaleessa asui pari vuotta ylemmän kansakoulun opettajaksi kuutisen vuotta aiemmin valittu mies. En tiennyt oliko positionsa muuttunut, mutta häntä tituleerattiin kansakoulunopettajaksi ja elämäkertojen mukaan opetti jossain, niin varmaankin Taipaleen lähellä. Ei vuonna 1899 muutettu huvin vuoksi Töölöön.

Koulurekisteri antaa hakukentillään ymmärtää, että mahdollisuus olisi saada ulos "kaikki" kansakoulut, jotka olivat toiminnassa tietyllä vuosivälillä. Mutta joko haku ei toimi ilman hakusanaa tai se on rikki, sillä tyhjällä haulla sain pitkän listan kouluja, joista suurin osa oli aikarajaukseni ulkopuolella.

Jos data olisi kunnossa (enkä usko, että se on, sillä harvoin on), niin sille voisi rakentaa myös näkymän, jossa kartalla olisi tiettynä vuonna käynnissä olleet koulut. Tämä olisi vastannut minun tarvettani, mutta ehkä moisella ei ole muita käyttäjiä. 

Tosin haettuani kaipaamani kansakoulujen osoitteet Kansalliskirjaston digitoimasta osoitekalenterista 1898 niitä ei tarvinnut asetella kartalle havaitakseni, että Taipaleeseen muuttanut opettaja melko varmasti opetti Hesperian huvilassa toimineessa koulussa. 

Milloinkahan se perustettiin? Kertoisiko koulurekisteri tämän? Suureksi hämmästykseni sain sanalla Hesperia hakemalla ulos Hesperian kansakoulun. Se tosin ei ollut tuloksissa, kun aikarajaukseni oli jäänyt vuosiin 1890-1891. Tuolloin tarjottiin vain kahta 1900-luvulla Eteläisellä Hesperiankadulla toiminutta Taivallahden koulua. Mutta fleksaamalla haun vuosiin 1890-1909, esiin tuli vuosina 1896-1905 toiminut Hesperian kansakoulu. Logiikka?

Koulun sivulla "Sijaintia tälle vuodelle ei ole määritelty" ja "Osoite tuntematon", mutta koulu on toiminut rakennuksessa, jonka osoite on Mannerheimintie 13e. Koulun arkistojen sijainti on tuntematon. Siis kansakoulujen arkistoja ei ole Kaupunginarkistossa?

Kurkistus sanomalehtiin kertoo, että Hesperian kansakoulusta alettiin puhua vasta kun se oli entinen. Alkuperäisestä muutosta puhuttaessa kyseessä oli "Töölön seudun kansakoulu" (US 30.3.1892). Myöhemmin iltamaa pidettiin "Töölön kansakoululla" (US 7.3.1901) . Koulurekisterissä Töölön kansakoulu on erillinen entiteetti, joka kyllä sodan aikaan toimii taas Hesperian puistossa. Miksi se on eri asia kuin Hesperian kansakoulu? 

Ai niin, koulun aloitusvuosi olisi selvinnyt myös blogitekstistäni Hesperian puistossa 1893-. Siellä näköjään (Koitto 30/1896) opetti Wilho Reiman, johon olen tutustunut blogipätkän verran. Osoitekalenterien perusteella hän ei kuitenkaan asunut Töölössä. Hmmm.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Käyppäs tutustumassa Etelä-Pohjanmaan Järviseudun Seutulaariin:
https://seutulaari.mediafiles.fi/

Ideana aivan fantastinen kotiseutuaineiston tietopankki, mutta toteutus järkyttävän surkea sekä laadultaan että tekniseltä toteutukselta.
Tietokannan helmi on vanhat digitoidut Järviseudun Sanomat: Vuosien 1962-1979 lehdet on digitoituina mikrofilmeiltä ilman tekstintunnistusta, resoluutio on liian matala ja sivut on jätetty rajaamatta. Vuosien 1980-1997 lehdet on digitoitu pokkarikameralla käsivaralta sivuja kuvaten jonka takia sivujen reunat ovat taittuneet. Myös tiedostot ovat tietokannassa aivan hujan hajan: kansiot eivät ole oikeassa järjestyksessä ja tiedostonimet mitä sattuu.
Lisäksi tuo ohjelmisto sekoilee tämän tuosta.

Jos tämä Seutulaari olisi toteutettu kunnolla niin voisin luvata että olisi arkistoteko.