torstai 22. kesäkuuta 2023

1822: arkeologinen löytö

Turun Wiikko-Sanomat 28.9.1822:

Halikon pitäjässä Karvalan kaksitaloisen kylän vieressä on kedon syrjässä miehen korkuinen hiekka- eli santa-kumpu, joka on varsin ymmyrkäinen ja epäilemätä ennen vanhuudessa ihmisiltä tehty. Kummun paikkaa kutsutaan puu-alhoksi, ja siitä on nykyisempinä aikoina vedetty santaa. Tätä tehdessänsä löysi tämän vuoden alussa Trakuuna Bohm kahden kyynärän syvyydestä saman kummun sisältä vanhan-aikaisen sota-kirveen, joka niinkuin muutkin senkaltaiset vanhat sota-aseet on hyvin kortteria pitkä, sinisen-harmaasta kivestä tehty ja hyvin sileäksi poleerattu. Sen keski-paikalla on reikä eli silmä, jossa on ollut varsi; yksi pää on pian kuin kalson eli nyrhin terä, toinen on vasaran muotoinen. Löyttäissä oli tämä kirves varsin ehjä, mutta sitten ovat lapset sen katkasseet silmän kohdatta poikki. Nyt löytyy sama sotakirves tallella Jahti-foudin Carl Forsbergin tykönä, joka asuu maantien vieressä varsin lähellä Häntälän Kestkievaria Halikossa. 

Vanhoina Pakanaisuuden aikoina haudattiin ja uhrattiin sellaisiin ihmisten tekemiin kumpuin, suinkin Ruotsin maalla. Haudattaissa pantiin myös kuolleen sota-aseet hauta-kumpuun.

Halikko on täynnä muinaismuistoja, mutta nämä tuhoutuneet hautakummut eivät näy julkisilla Museoviraston kartoilla. Kirveskin lie hävinnyt aikoja sitten.

Museovirasto CC BY 
Muuta vuodelta 1822:

Ei kommentteja: