Näyttelyrakennuksen suunnitelma Museovirasto, CC BY 4.0 |
SWL kertoi 2.2.1875, että "ympäri maata" oli lähetetty kiertokirje, jonka liitteenä oli "kuva ehdotellusta näyttelörakennuksesta, joka tulisi sijoitettavaksi runnipuistoon ja rakennettavaksi yhteen siellä olevan ravintolahuoneen kanssa". Kerjäyskirjeen, joka täytetyt sitoumuslistat piti palauttaa jo 15.3.1875, teksti meni näin:
Katsoen siihen ilahuttavaan vaurastumistilaan, johon maamme eri elinkeinot näinä viime hyvinä vuosina ovat ennättäneet, sekä tietäen, että valtionkin tulot, yleisen varallisuuden ja siitä johtuneen vilkkaamman tavarain liikkeen kautta, vasta kuluneena vuonna ovat nousseet ennen arvaamattomaan määrään, ovat allekirjoittaneet arvelleet nykyisen ajan erittäin sopivaksi panemaan toimeen tuuman, joka kauan on ollut sekä maamme hallituksella että suurella yleisölläkin, kokea nimittäin saattaa yhteen ja asettaa esille maan eri tuotteet yleisellä Suomen näyttelöllä, ja olemme me semmoista tarkoitusta varten yhtyneet yhdistykseksi, joka kokee saada toimeen Yleistä Suomen näyttelöä Helsingissä kesällä vuonna 1876 Taidetta, Teollisuutta, Maanviljelystä ja Opetustointa varten. Koska kumminkin tämän tuuman toimeen pano siinä määrässä, että 60,000 neliöjalkaa lattianalaa olisi tarjona tuleville näytteille-asettajille, tehdyn likimääräisen ehdotuksen mukaan tullee, yhdessä hallinnosta, kuljetuksesta, paikalle asettamisesta y. m. olevine suurine kulunkineen, vaatimaan lähes 300,000 Suomen markan kustannuksen ja koska tulot itse näyttelöstä, ynnä se 150,000 Suomen markan valtioapu, jota varmaan toivomme saavamme, eivät riittäne siitä laskettujen kustannusten korvaamiseksi, olemme luulleet voivamme kaikilta eri tuottavien elinkeinojen harjoittajilta, suosijoilta ja ystäviltä isänmaassamme toivoa tilaussitoumusta yhteensä vähintänsä 100,000 Suomen markasta, osoitukseksi että, he lämpimästi harrastavat niitä edistyksiä teollisuudessamme ja maanviljelyksessämme, jotka semmoinen julkinen kilpailu on myötänsä tuottava. Tämän johdosta kehoitetaan yleisöä myötäseuraaviin listoihin kirjoittamaan takaussitoumuksia."
Kirjeen olivat allekirjoittaneet Aug. H. Bade, Edwin Bergroth, Leon. Borgström, W. Brehmer, Th. Decker, F. v. Frenckell, F. L. Heimberger, Fredrik Idestam, Alfr. Kihlman, Rob. Lagerborg, E. Lekwe, Constantin Linder, Carl Mannerheim, Oscar Ösberg, Walfrid Spåre, Joh. Stenberg, G. Strömberg ja A. F. Wasenius. Mukana on muutamia edelleen tunnettuja nimiä, mutta kaikkien taustaan on syytä perehtyä seuraavissa teksteissä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti