Eilen listatut Yleisen näyttelyn alkuunpanijat tosiaan olivat maan teollisuusjohdon ykköskaartia, sillä lähes jokaiselle löytyi Wikipedia-sivu, joiden tietoihin kesäsarjan hengessä tukeudun.
Aug. H. Bade (s. 1832) oli syntyjään virolainen. Näyttelyn järjestämisen aikaan hän omisti ja johti yhdessä vaimonsa veljen Oskar Osbergin kanssa konepajaa Osberg & Baden, jonka toimitilat olivat Helsingin Sörnäisissä ja myyntiliike Aleksanterin- ja Unioninkadun kulmassa ainakin jossain välissä.
Ote Carl Adolf Hårdhin valokuvasta Helsingin kaupunginmuseo CC BY 4.0 |
Edwin Bergroth (s. 1836) oli Saksassa kouluttautunut insinööri, joka 1870-luvulla johti Helsingin kaasulaitosta.
Leon. Borgström (s. 1832) oli Henrik Borgströmin vanhin poika. Wikipedian sijaan luotan Jari Ojalan kirjoittamaan Kansallisbiografia-artikkeliin, jonka mukaan Leonard johti isänsä perustamaa tupakkatehdasta veljensä kanssa jo 1870-luvun alusta alkaen eli myös näyttelyn aikaan. Tuolloin hän oli myös Forssan puuvillatehtaan kaupallinen johtaja.
W. Brehmer (s. 1818) on eri sukupolvea, mutta profiililtaan joukkoon sopiva. Hän oli sekä ruukkiyrittäjä että näyttelyn aikaan vuori-intendentinkonttorin vakinaisena intendenttinä.
Th. Decker (s. 1838) oli arkkitehti.
F. v. Frenckell (s. 1821) oli mukana monessa eikä Kansallisbiografiaankaan tukeutuminen auta ajoituksia merkittävästi. Perheen yrityksistä hän oli saanut vastuulleen Tampereen paperitehtaan. Hän muutti Tampereelta Helsinkiin vuonna 1860 ja oli siellä osakkaana Töölön sokeritehtaassa ja Helsingin Kaasuvalaistusyhtiössä. Frenckell oli saanut kauppaneuvoksen arvonimen vuonna 1865. Kansallisbiografian artikkelin kirjoittaneen Jari Hanskin mukaan "hän oli 1876 järjestetyn, Suomen ensimmäisen teollisuusnäyttelyn kantava voima".Kuvassa Frans Wilhelm von Frenckell on esitettynä Yleisen näyttelyn yhteydessä julkaistussa ryhmäkuvassa, jonka teki Ida Falander. (Ote Museoviraston kokoelmista, ryhmäkuva Vapriikin kokoelmissa)
F. L. Heimberger (s. 1840) kuoli vain muutama vuosi Yleisen näyttelyn jälkeen, 40-vuotiaana. Kuolemaansa edeltävinä vuosina hän oli pyörittänyt vakuutusyhtiö Skandian agentuuria. Hän oli myös kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja ja osoitti muuta aktiivisuutta, mikä sopii osallistumiseen näyttelyjärjestelyihin. (Helsingfors Dagblad 23.11.1880)
Fredrik Idestam (s. 1838) oli Nokian paperitehtaan perustaja ja oli käynyt esittelemässä tekniikkaa Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1867.
Alfr. Kihlman (s. 1825) oli sekä sijoittaja että johtaja useissa yrityksissä, joista Wikipedia-artikkelissa mainitaan Vaasan Puuvillatehdas, Tampereen Pellava- ja Rauta-Teollisuus Osake-Yhtiö ja Suomen Yhdyspankki.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti