sunnuntai 12. kesäkuuta 2022

Tämä kesä on aikamatka vuoteen 1876

S'on kesä ja blogin teemana heinäkuun loppuun asti Yleinen näyttely 1876. Wikipedia-sivullaan se on nimeltään Yleinen suomalainen teollisuusnäyttely 1876, mutta omana aikanaan puhuttiin useimmiten Yleisestä näyttelystä, suomenkielisen näyttelyluettelon otsikko oli "Yleinen Suomen Näyttelö Helsingissä Vuonna 1876" ja kaikki esillä ollut ei ollut teollisuustuotteita.

Näyttely tapahtui Helsingissä, joten valitettavasti tämä kirjoitussarja on lähes yhtä pääkaupunkikeskeinen kuin viime kesän Helsingin peli. Mutta ennen kuin Varsinaisen Suomen asukkaat tästä harmistutte, niin huomautan, että näyttelyssä oli esillä tuotteita yms. eri puolilta Suomea ja monet myös matkustivat siihen tutustumaan. Ilahduttavasti myös kertoivat julkisesti kokemuksistaan. 

Suomen Kuvalehti 88/1876
Museoviraston kokoelmat
Blogitekstit eivät (tietenkään) edusta syvällistä tutkimusta vaan tulemaan olemaan pääasiassa lainauksia suomenkielisestä lehdistöstä. Valikointi kohdistuu itseäni kiinnostaviin juttuihin eli paljon jää sanomatta ja suurin osa sekä ihmisistä että liikeyrityksistä mainitsematta. Osoittaakseni kuitenkin jonkinlaista ymmärrystä historiantutkimuksen perusteista, en aloita huomenna oheisessa kuvassa esitetyistä näyttelyn avaisista vaan alkuvaiheista puolitoista vuotta aiemmin.

Kirjallisuustutkimukseni ei ole ollut alkuunkaan perusteellinen. Lähes viime tingassa löytyi kokonaisesitys Nils Wasastjernan kirjasta Helsingfors - tre kulturverk (1948). Siitä lainasin pari kuvaa. Olen tietoinen Taina Syrjämaan artikkelista Näyttelypaviljonki uudenlaisena kansainvälisenä toiminnan ja tulkinnan tilana Kaivopuistossa vuonna 1876 (HAik 2010) ja kirjoittamastaan luvusta kirjassa Cultures of International Exhibitions 1840-1940: Great Exhibitions in the Margins (2015), mutta jos näiden lisäksi on näyttelystä ilmestynyt kuvausta tai analyysiä, niin nämä eivät ole tulleet eteeni.

Ei kommentteja: