Tosin, jos tarkoitettiin vuonna 1868 ilmestynyttä katalogia, jonka Kansalliskirjasto on digitoinut, niin siinä ei ole aikaisemman (6.4.1869) ilmoituksen kuvituksen "S. k. Garibaldistolar" eli niin kutsututtuja Garibaldi-tuoleja.
Garibaldi-paidasta olen kuullut, mutta tuolista en. Internetkään ei tiennyt tuolista paljoa ja jää mahdolliseksi että malli tai ainakin sille annettu nimi olivat pohjoismaisia erikoisuuksia. Varhaisin löytämäni maininta on Nya Dagligt Allehandan 25.8.1864 ilmoitus, jossa on myynnissä "Garibaldistolar af jern".
Helsingfors Dagbladin ilmoituksessa 30.12.1873 Garibaldi-tuoli ei ole enää "niin kutsuttu", mutta on saanut lisäselostusta sanoin "tuoli, sänky, lepotuoli". Onko tarkoitettu, että yksi malli taipuu kaikkiin tarkoituksiin, vai, että oli kolme eri mallia? Valitettavasti Kansalliskirjaston digitoimat Osberg & Bade hintaluettelot eivät käsittele huonekaluja.
Sukututkijan sivulla on valokuva tuolista osana olohuoneinteriööriä. Tuolissa istuva mies on itse rauta-alan kauppias, joten kyseessä on voinut olla oman valikoiman tuote.
Suomessa Garibaldi-tuoleja oli kaupan vielä turkulaisen liikkeen loppuunmyynnissä syksyllä 1900. Tämän jälkeen sana esiintyy (suomeksi ja ruotsiksi) käytettyjen huonekalujen myynti-ilmoituksissa. Viimeisen esiintymän löysin vuodelta 1928.
Finnan 1800-luvun nojatuolien kuvien selailu ei tuonut esiin yhtään Garibaldi-tuolia. Ovatkohan ne täysrautaisina tulleet kaikki kierrätetyiksi?
1 kommentti:
Mielenkiintoinen katsaus tuolin historiaan, ehkä joku täysrautainen jossain vielä on!
Lähetä kommentti