Luin eilen Ruotsin ja Suomen historiankirjoitusta vertailevaa tekstiä, jossa vilahti termi/käsite "egentliga Sverige". Tekstin kontekstissa oli olennaista vain todeta tätä käytetyn epähistoriallisesti. Itselleni heräsi kuitenkin uteliaisuus siitä, milloin "varsinainen Ruotsi" syntyi.
Wikipedia oli avulias aloitus todeten, että kyseessä on ajassa muuttuva käsite, joka viittaa ydinvaltioon. Lisäksi lähdeviitteen kera, että "Termen myntades av E. G. Geijer i Svenska folkets historia." Lähdeviite vei Johanna Wassholmin väitöskirjaan, jonka alaviitteessä tosiaan lukee "Begreppet ”egentliga Sverige” myntades av E.G. Geijer, författare till storverket Svenska folkets historia, som i stor utsträckning har präglat den allmänna historiska medvetenheten i Sverige fram till i dag." Lyhyestä ilmauksesta ei selviä, perustuuko käsitys kirjallisuuteen vai omaan tiedonmuodostukseen.
Kiitos digitoidun kirjallisuuden on helppo vahvistaa, että Geijerin teossarjan vuonna 1832 ilmestyneessä ensimmäisessä osassa esiintyy sivulla 35 sanapari "egentliga Sverige", s. 69 "det egentliga Svithiod" ja s. 161 "det egentliga Svearike". Kaikissa on kyse valtakunnan ydinalueen määrittelystä, eikä kirjoitusajan rajojen projisoinnista menneisyyteen. (Osassa 2 ja osassa 3 sanaan egentliga ei yhdisty maantieteellistä aluetta.) Myös Geijerin koottuihin kirjoituksiin tekemäni haut tarttuvat kohtiin, joissa puhutaan Ruotsin valtionmuodostuksen varhaisvaiheesta.
Digitoitua kirjallisuutta hyödyntäen tarkistin sitten, mitä Geijeriä varhaisemmat kirjoittajat tarkoittivat "varsinaisella Ruotsilla".
Jonas Hallenbergin teossarjan Svea rikes historia under konung Gustaf Adolf den stores regering. vuonna ilmestyneessä neljännessä osassa sivulla 545 "egentliga Sverige" esiintyy yhteydessä, jossa Viro ei kuulu konseptiin, mutta muu rajaus jää epäselväksi. Vuonna 1796 ilmestyneen viidennen osan sivulla 51 keskellä 30-vuotista sotaa lukee "faran ansågs dock vara mindre för Finland, än det egentliga Sverige" eli varsinaisella Ruotsilla tarkoitetaan suunnilleen sitä mitä nykyäänkin. Jo ennen kuin Suomi erosi/erotettiin "varsinaisesti".Varsinaisuuden jousto ja aikariippuvaisuus näkyy vuonna 1811 julkaistusta Petter Adolph Granbergin artikkelista Berättelse om Sveriges Uppbörd och Kammarverk under Medeltiden (Kongl. Vitterhets, historie och antiquitets academiens handlingar. Nionde delen), jonka alaviitteessä arvellaan, että "Styrelsen i de aflägsnare landskaperna tyckes också hafva varit mer demokratisk än i det egentliga Sverige och Norrlanden, ..." Kaukaisessa menneisyydessä oli siis Norlantia kaukaisempia maakuntia (missä?!), mutta Norlanti ei tuolloin ollut varsinaista Ruotsia.
Norlanti on tosin irrallaan myös Carl Petter Hällströmin Tiedeakatemiassa helmikuussa 1812 pitämässä puheessa: "Efter fullbordandet af Chartorna öfver Norrland och Finland, låt Hr. Frih. Hermelin företaga utarbetandet af dem öfver Landskapen i egentliga Sverige." Myös Eric Tuneldin maantieteen 8. painoksessa vuonna 1827 Itämeren kuvauksessa "en del af det egentliga Sverige och Norrland å ena, samt Finland å andra sidan" (s. 48). Olisi mielenkiintoista tarkistaa oliko tämä ensimmäinen painos, jossa ilmaus esiintyy, mutta aika ja kiinnostus ei siihen tässä välissä riitä.
Sekä Norlannin mukaanlaskun että Ruotsin nykyisen vähemmistökielipolitiikan kannalta on syytä ottaa viimeiseksi käyttöesimerkiksi Skara Tidningissä 20.4.1826 julkaistu Tukholman uutinen. Kuningas saanut Vermlannin ja Norjan rajalla asuneelta suomalaisrahvaalta anomuksen, jonka perusteella he saivat kaksi kappelikirkkoa ja lukkarin, jonka piti opettaa lapsia. Loppukaneettina "Ofvannämnde Finn-allmoge är troligen i det egentliga Sverige den enda och sista återstoden af en bland Sveriges äldste folkstammar, Finnarne."
Yli kaksisataa vuotta sitten muuttaneet ja kielensä säilyttäneet olivat "suomalaisia", mutta varsinaisen Ruotsin puolelle Tornionjokilaaksossa jääneet suomenkieliset olivat jotain muuta? Vai Tornionjokilaakso jotain muuta kuin varsinaista Ruotsia?
(Huom! En erehtynyt tekemään varsinaisen Ruotsin hakua Litteraturbankenissa, sillä aivan sattumalta äskettäin huomasin, että siellä fraktuuralla painettu eli suurin osa 1700-luvun kirjallisuudesta ei ole konetunnistettua. Tätä ennen olin "tietenkin" kuvitellut, että sanahakut siellä tehoavat "kaikkeen". Saa nauraa.)
1 kommentti:
Muistan itse aikoinani saaneeni oppia siitä, että "varsinainen Ruotsi" sellaisena kuin me sen käsitämme syntyi vuonna 1809, kun Suomi liitettiin osaksi Venäjää. Ennen sitä aikalaiset ymmärsivät "varsinaisen Ruotsin" tarkoittavan myös nykyisen Suomen alueita. Suomen (Finland) katsottiin kuuluneen olennaisesti valtakuntaan ja olleen muun muassa Norrlantia merkittävömpi maakunta. Myöskin Turku oli satoja vuosia Ruotsin toiseksi suurin ja toiseksi merkittävin kaupunki. Tämä on merkittävä ero esimerkiksi Viroon nähden, jota pidettiin suurvallan aikana alusmaana.
Näin siis minulle opetettiin. En lähde väittelemään vastaan siitä, etteikö "varsinainen Ruotsi" olisi voinut tarkoittaa ennen vuotta 1809 suurinpiirtein samaa, mitä se tarkoittaa nykyisinkin. Halusin vain tuoda esiin sen miten minulle asia on opetettu.
Kiitos mielenkiitoisesta kirjoituksesta.
Lähetä kommentti