keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Raision kuuluisa Fläski Jussi

Yllä näkyvä osa Vaasan maaherran kansliassa 19.8.1789 laadittua kuulutusta sisältää tiedonmuruja kahdesta kiinnostuksen kohteestani. Ensinnäkin siinä mainitaan ohimennen, että raisiolaisen torpan katto oli ollut olkea. Sekä englantilaiset perinnerakennukset että Tallinnan ulkomuseon ruokokatot ovat herättäneet kysymyksen siitä onko mitään vastaavaa ollut Suomessa. Ja onhan sitä.

Kuulutuksen varsinainen aihe liittyi katon purkamiseen. Purkaja oli Matts Carlson Ustårpa, jonka torppa kuului Pernon kartanolle. Olkea purkaessaan yllätyksekseen löysi sen alta 3 hopeista ruokalusikkaa ja hopeisen sokerisirottimen.

Kuulutuksen tarkoituksena oli (kai) löytää näiden alkuperäinen omistaja. Mattsia ei epäilty mistään, olihan hän (ilmeisesti) oitis rehellisesti asiasta viranomaisille ilmoittanut. Todennäköisenä pidettiin, että kätkön oli tehnyt torpassa aiemmin 20 vuotta asunut Johan Kellberg, joka tunnettiin nimellä Fläski Jussi. Tämä oli hyvin maineikas varas (den mycket berycktade tjufwen), vaikka maineensa ei ole tainnut kestää kovin pitkään. Veikkaan, että muutama vuosi sitten julkaistusta Pernon kartanon historiasta hänestä ei ole sanaakaan. 

Eli kuuluisa varas oli toinen kiinnostuksen kohteeni. Lisäksihän tässä on tuttuna juttuna kartanon torpat, joista olen Kokemäenkartanon selvittelyn jälkeen vannonut pysyväni kaukana. Mutta kerta kiellon päälle ja joudun toteamaan, että kartanon Ny torp ei rippikirjassa 1772-89 sisällä yhtään edellä mainittua nimeä. Mutta seuraavassa rippikirjassa torppari on Matts Westerberg, mahdollinen katonpurkaja.

Kellbergiä en löytänyt mistään kirkonkirjasta, mutta olen varma, ettei niissä lue lisänimeään Fläski Jussi. Mikä mainittakoon todisteena siitä, että kutsumanimien arvailu on aika turhaa puuhaa.

Ei kommentteja: