perjantai 26. helmikuuta 2021

Vanhempansa Pernajan Trännäsissä pahoinpidellyt


Turun maaherra allekirjoitti 26.10.1771 kuulutuksen, jolla haettiin yhteensä kymmentä miestä. Näistä kaksi oli Pernajasta, mikä lienee silkkaa sattumaa. Ensiksi mainittu 28-vuotias renki Hans Widlöf oli Idlaxin tilalta ja syytetty avioliiton ulkopuolisesta suhteesta. Hänen epäiltiin lähteneen Tukholmaan mukanaan sekä sarkaiset että "sinistä kangasta" olleet vaatteensa.

Toinen mies oli 34-vuotias Gustav Eriksson, Trännäsin lampuoti. Syy etsintäänsä oli selvä, hän oli pahoinpidellyt vanhempansa (med hugg och skag öfwerfallit sin Fader och Moder). Sen sijaan nimensä ei taida olla oikein, sillä Pernajan sotkuisessa rippikirjassa 1766-71 ainoa ja iältäänkin sopiva Gustav tilalla on patronyymiltaan Jacobsson.
Vieraspaikkakuntalaista ilahduttavasti Pernajan kylät olivat henkikirjoissa aakkosjärjestyksessä, joten oli melko vaivatonta todeta Gustav Jacobssonin olleen lampuotina sekä 1761 (8879:86) että 1767 (8904:114), mutta henkikirjasta 1771 (8917:114) tila puuttuu ja 1773 (8925:114) siellä on uusi viljelijä. Merkinnät eivät kuitenkaan selvennä perheen rakennetta. Vuonna 1708 syntyneet rippikirjan Jacob Johansson ja Cath. Mattsdotter, joita epäilen Gustavin vanhemmiksi, ovat ilmeisesti ikänsä takia välttäneet henkiveron maksun.

Etsintäkuulutuksen mukaan Gustav oli kooltaan pieni ja hento, tummaihoinen (swartlätt i ansigtet) ja mustahiuksinen. Lähtiessään hänellä oli sinisestä kankaasta (joka edellä mainitun rengin kuvauksen perusteella on jotain muuta kuin perussarkaa) vaatteet. Lisäksi liivi kalmingista, musta kapusonki ja punainen kaksinkertainen yömyssy (Calmincks Lifstycke, swart Carpus jemte röd dubbel Nattmössa) . Mukaansa hän oli ottanut parikymmentä plootua (några och 20 Plåtar i Penningar), sarkaisen takin (en Wallmars Råck) ja uuden haulipyssyn. 

Heikommallakin varustuksella on karkuun lähdetty.

Ei kommentteja: