lauantai 20. helmikuuta 2021

Arkistojen aarteista (Helsinki-keskeisesti) kuultua

Torstai-iltapäivänä oli Helsinki Region Infosharen Arkistojen aarteet -aiheinen kehittäjätapaaminen. Monta keskeistä toimijaa puhumassa, joten menin linjoille kuuntelemaan.

Ekana oli vuorossa pitkäaikainen sukututkijatuttavani Arto Hautala Vantaan kaupunginarkiston edustajana. Selvisi, että tekevät yhteistyötä SSHY:n kanssa ja vuosi sitten aloitetusta digitoinnista tulee aikanaan SSHY:n sivuille veronkantoluetteloja, vanha kouluaineistoa (mm. todistukset) ja hallinnon aineistoja (mm. vanhat pöytäkirjat). 

Helsingin kaupunginarkiston Panu Haavistolta kysyin rakennuspiirustusten surkeiden puristepdf:ien tulevaisuudesta. Selvisi, että kaupunginosat 8-15 on kuvattu uudelleen. Siksi siis olen löytänyt hyvälaatuiset kuvat Töölöstä, mutta en keskustasta. Keskustaa pitää jäädä odottamaan, sillä resurssit (lue: raha) on suunnattu osoiterekisterin korttien digitointiin. Kyseisiä kortteja on henkilötietojen takia turha odottaa verkkoon, mutta en jää kaipaamaan superkapean mikrofilmin kanssa pulaamista. Tosin - rakennetaanko korteistakin kaupunginarkiston suosimia pdf:iä? Näiden "käytettävyyteen" Mikko Kuitula esitti asiallista kritiikkiä omassa esityksessään sukututkijoiden edustajana.

Kansallisarkiston Tomi Ahoranta ei ollut tehnyt esitystään Helsinki-teemaiseksi ja mainitsematta jäivät esimerkiksi kaupunkikartat. Uusi Astia tulee "tänä vuonna", mikä on syytä panna muistiin (jatkuvaan) kirjanpitoon. Käytin tilaisuuden hyväkseni ja tarkistin saadaanko tuolloin (kehitykseenkin liityvät) pysyvät tunnisteet. Ahoranta vastasi suullisesti, että on ollut pitkään tekeillä ja harkinnassa, mutta ei ole tulossa alkuvaiheessa. Täh? Olen luullut asettaneeni odotuksen realistiselle tasolle (ks. aikatauluvinoilu edellä), mutta aina voi mennä huonommaksi, näköjään. 

Chatissä Ahoranta tarkensi "Varmistin vielä kollegalta tilanteen pysyvien tunnisteiden suhteen: eli kuten sanottu, niitä ei saada vielä uuden Astian myötä mutta kun nykyiset useat metatietovarannot saadaan yhdistettyä, päästään tunnisteasiassakin eteenpäin." Kunhan (myös) torstaina aloittamani D-vitamiinikuuri alkaa palauttaa muistiani lisään tähän tiedon siitä, kauanko tätä TÄYSIN PERUSASIAA on väännetty.

Silkka ilo oli tuohon verrattuna kuunnella Antti Kekin selostusta omaehtoisesti kehittämästään muinaismuistot.info-kartastosta. Opin, että siinä on nykyään ennestään tutun Museoviraston kohdedatan lisäksi "3D-malleja museoilta ja harrastajilta". Tosi hyvältä kuullosti se, että Kekki on saamassa systeemiin Geologisen tutkimuskeskuksen muinaisrantamallit. Tulossa on myös HRI:n alkuvuodesta avaama ensimmäisen maailmansodan linnoitustieto. Lisäksi Kekki antoi loistavan setin kehittäjänäkökulman toiveita datan avaajille.

Susanna Ånäs oli ahtanut esityksensä niin täyteen tietoa, etten pysynyt joka välissä mukana. Wikimediaan on viety 65 kaupunginarkiston karttaa, jotta helpommin käytettävissä. Ånäs näytti siistiä luokkaa "Maps from Helsinki City Archives", mutta en onnistunut sitä löytämään. Pari kaupunginarkiston karttaa kylläkin, esimerkiksi tämän. (Etsinnässä löytyi luokka Old Maps of Helsinki, joka meni kirjanmerkkeihin. Etsityn linkin sain Susannalta pyytäen.)

Karttojen yhteydessä vilahti Wikimap Warper, jolla pitäisi pystyä vääntämään vanha kartta nykyiseen ja näkemään näitä päällekkäin. Maaseudun osalta minulla on tällaisista harjoituksista huonoja kokemuksia kiintopisteiden puutteesta. Mutta joku on uskaltautunut käsittelemään edellä linkitetyn puutarhapalstan nykyisen Kaisaniemen kohdalle. Johon se toki kuuluu, mutta en ole aivan vakuuttunut lopputuloksesta.

Sitten Ånäs vilautti todella nopeasti Keskuspuistosta rakennettua systeemiä Keskuspuistoarkistot, josta en ollut aiemmin kuullut. Googlaten löytyi esittelytekstiä, jossa tiivistetään: "Keskuspuistoarkistot on projekti, jossa yhdessä asukkaiden ja aktiivien kanssa tutkimme yhteisöllisen arkistoinnin mahdollisuuksia Maunulassa. Projektissa etsitään mielekkäitä tapoja tallentaa, löytää ja jakaa merkityksellistä tietoa Keskuspuiston historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta."

Käynnissä on projekti julkisten taideteosten ja muistomerkkien listojen täydentämisestä Wikipediassa. Ånäs kertoi, että muuten tekijänoikeuden takia kielletyt taideteoskuvat ovat laillisia minikoossa ja osana listaa(?). (Aihe resonoi aiemmin samana päivänä kuuntelemaani Sirpa Aallon ja Timo Ylimaunun keskusteluun Mitä muistomerkit kertovat?, jossa todettiin, ettei kattavaa listaa muistomerkeistä ei ole.)

Ånäsillä oli tämänkin jälkeen kerrottavana Helsingin suojeltujen rakennusten tietojen vieminen wikidataan, mutta keskittymiseni herpaantui. En myöskään muista, mihin olen työntänyt linkit, kun tästä aiemmin kuulin. Toivottavasti D-vitamiini oikeasti vaikuttaa muistiin...

Viimeisenä ennen workshopeja, joihin en osallistunut, puhui Sami Liedes. Hän oli omasta harrastuksestaan tekoälyllä siivonnut Kansallisarkiston digikuvia muotoon, jossa teksti erottuu selkeämmin. Originaali näkyy näyttökaappaukseni yläreunassa ja koneälyn tuotos kuvan keskellä.

Jos nyt käydään keskustelua siitä, että väritetyt kuvat ja filmit sekoittavat käsityksemme historiasta, mitä tekevät asiakirjakuvat? Ennen tai jälkeen muokkauksen.

Ei kommentteja: