Tamperelaisessa Koi-lehdessä oli alkuvuodesta 1880 paljon tekstiä (*) lahjoista, jotka kirjoittajan mielestä olivat ihmisten kesken aina jollain tavalla omaa etua tavoittelevia. Selvimmin tämä näkyi herutuslahjoissa, jotka olivat "surkein laji". Ensimmäinen esimerkkinsä oli työnjohtajalle kerätty lahja, jonka perusteella kirjoittaja epäili valittavan työntekijät hiljaiselle kaudelle. Sitten siirryttiin lähemmäs lahjuksia.
Yhtä vaaralliset ell'eivät vielä vaarallisemmat ole lahjat virkamiesten kesken ja heidän sanaansa kuulevienkin antamina. Lahjain väärinkäytöstä todistavat melkoisesti nuo lukemattomat kaskut kansan suussa. Esimerkkejä muutamia. Kerran tulivat riitaveljet oikeuden edestä, sanoi tappiolle joutunut allapäin pahoilla mielin: "eipä minun mullikkani nyt ammunutkaan"! Tähän toinen ilkkuen äänsi: "Mitenpä se ammui, kun sillä oli heinätukko suussa"! Ei aivan kauaa sitten, sanoi talonomistaja: "pitää viedä vallesmannille hyvä kuorma heiniä, on maantieosani vähän huonossa kunnossa"! "No, korjaako sinun heinäkuormasi maantietä"? tokasi toinen talokas. "Siirtäkääs hra siltavouti tuota maantien tolppaa meille päin muutamien kovien kolikkain edestä"! sanoi maantien korjaaja kerran armolliselle siltavoudille, ja katsokaas: tolppa olikin muutamien aikojen kuluttua jättänyt hyvän hyllysavikon naapurin hyväksi. Tuo saviliejun saanut ei ollut tien ja'ossa läsnä.
Kerran taas pappi luetti huonolukuista miestä pispan käräjillä. Papin täytyi pispan tähden vähän torua miestä, mutta mies huomautti: "entäs ne kalat"! Pispa kysäsi:"mitkä kalat"? "Niin hän puhuu siitä suuresta kalansaaliista", selitti luettaja. Lukkari kerran huomautti huonolukuista isäntää: kun sinä tuot muorilleni hyvät pässin nivuset, niin ei perheesi lukusijoilla tule toruja saamaan"! Eräs talokas sanoi kansakouluun lähtevälle pojallensa: "vie opettajalle lehmän lapa, jotta hän taas pitäisi sinua parempana kuin noita torpparein poikia"! Toinen taas neuvoi: "vie runnommasti sisäänkirjoitusrahoja, jotta opettaja ei rankaisisi pienistä pahoista eikä myöhään kouluuntulosta.(*) 13.1., 27.1., 10.2., 17.2., 23.3.1880. Kirjoitussarja jää kesken, mutta en onnistunut löytämään loppupäätä
Kuvat: V. Jääskeläinen, Museoviraston kansatieteen kuvakokoelma, CC BY 4.0. Wilhelm von Wright, Kansallisgalleria
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti