Tällä leikkaa-ja-liimaa -metodilla syntyikin nopeasti valmista, vaikka kävin historiallisesti vain tätä projektia varten arkistoissa niin Helsingissä, Hämeenlinnassa, Turussa, Vaasassa kuin Oulussa. (Jotain olisi voinut löytyä Mikkelistä ja Jyväskylästäkin, mutta jäivät väliin.) Ja Ouluun mennessä kävin autolla uudelleen kiertelemässä Stenfeltin maisemissa.
Käsikirjoitus oli pääosin valmis kesäkuun alussa ja kun kesälle tuli muuta ohjelmaa, jätin sen lepäämään heinäkuun loppuun. Silloin sitten (ja vasta) minulle selvisi, että vaikka Stenfeltistä ei paikallishistoriassa kerrottu eikä verkkosivut häntä maininneet, hän ei ollut Siikajoella unohdettu. Paikallisaktiivi oli tehnyt tuomiokirjatutkimusta ja käytössään oli päiväkirjojakin. Hankkeestani meni maku ja hauskuus, kun olin eksynyt toisen tontille. Mutta muutaman viikon mietittyäni päätin, että en jää odottamaan päiväkirjojen julkaisua vaan laitan maailmalle oman versioni.
Joka takakannessaan lupaa olevansa
Abraham Stenfelt (1836-1896) oli (kronologisessa järjestyksessä) torpparin poika, ruukin kirjanpitäjä, aliupseeri, kirjuri, lääninkanslian ylimääräinen kanslisti, maita kiertänyt petkuttaja, kirjailija, isäntä ja valaanjakaja. Elinaikanaan hänestä kirjoitettiin Suomen, Ruotsin ja Norjan sanomalehdissä, mutta nykyään hänet muistetaan vain kotiseudullaan Siikajoella.Kuten tavallista, kirjan saa ostettua verkkokirjakaupoista. Eniten tuloa tulee tililleni, jos ostoksen tekee BoD:n sivuilta.
Tähän kirjaan on koottu elämänvaiheensa sekä tunnetut julkaistut kirjoituksensa. Mukana on kokonaisuudessaan vuonna 1868 ilmestynyt kirja "Stenfeltin matkavaiheet Ruotsin valtakunnassa vuonna 1861".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti