Itse asiasta. Jonkun sattuman kautta eteeni osui Kiukku-Niku eli Stiernkors/Särkilahti-suvun Nils Pedersson. Luulin, että saisin esseen aikaiseksi sosiaalisista suhteistaan, mutta varsinainen aihe olikin kaksoisidentiteettinsä porvarina ja rälssimiehenä. Tuoreempien aikojen perstuntumalla tuntui konfliktilta, mutta tuore tutkimus oli yhtä mieltä siitä, ettei tämä ollut ongelma. Eli samalla kertausopin, ettei perstuntumaa tai muitakaan oletuksia kannata käyttää, vaan ottaa asiasta niin selvää kuin mahdollista.
Esseeseen tuli pätkä myös Georg Haggrénin luennolla esittelemästä kartanolääniajatuksesta, jonka mukaan keskiajan alussa suvuilla on ollut isot tilukset, jotka ovat sittemmin hajonneet. Särkilahti mainittiinkin kalvollaan ja sen sijainti niemellä mahdollisti yksinkertaisen tarkistusharjoituksen. Mistä päästään karttoihin.
Karttojen nimistä Kansallisarkistossa. Huithapeli kun olen kirjoitin iloisesti johtopäätöksiä varhaisimmasta kartasta Särkilahti; Tiluskartta ja selitys 1731-1731 (A103:54/1-2) kuvitellen (!) sen esittävän Suur-Särkilahtea. Vaikka kartan vasemmassa yläkulmassa lukee aivan selvästi Lill Särckilax. Syytän tietenkin itseäni, mutta ihan pikkasen ihmettelen kyllä luetteloijaakin. Eikö Vähä-Särkilahti irronnut näppäimistöstä?
Verkkosivuista. Tärkein kirjallisuus löytyi verkkohakuun osuneen ruotsalaisen väitöskirjan kautta, vaikka siitä itsestään ei ollut hyötyä. Verkkohakuihin osui myös aivan uskomatonta kuraa. Pienen kunnan esittämän epätarkkuuden tilan keskiaikaisessa omistuksessa vielä ymmärrän, mutta "helmi" oli museonjohtajaksi ja filosofian tohtoriksi esittäytyvän tilaustekstissä:
"Sen vihki piispa Magnus Skärnkors (suomennettu täysin käsittämättömällä tavalla muotoon Maunu Särkilahti), joka todennäköisesti saapui tänne sukukartanostaan Laukosta, kuten Piilonen on arvellut."Magnus Nicolain vaakunasta johdettu suvun nimi on STJÄRNkors, Eric Anthonin ÄSF-artikkelin kodifioimana. Särkilahti on saman suvun omistuksessa ollut maatila eikä sukunimisuomennos. Laukko oli piispa Arvid Kurjen sukukartano, ei edeltäjänsä Magnuksen.
Mutta älkää tätäkään verkkosivua virheettömäksi luulko.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti