maanantai 20. marraskuuta 2017

Astiankuivauskaappi kertauksena

Jonathan Savoie, Wikimedia, CC BY-SA 3.0
Do-niin. Suomenkielisessä Wikipediassa oli jo iät ja ajat sitten tieto suomalaisen astiankuivauskaapin edeltäjistä, jotka saivat patentin Yhdysvalloissa. Hyödynsin tekstiä kirjoittaessani blogitekstini maaliskuussa 2015 ja lisäsin silloin Wikipediaan tiedon 1920-luvun Frankfurter Küchestä, josta kuva yllä. (Eikä kukaan ole ottanut lisäystäni pois!)

Syyskuun esitelmämaratonissa Peter Stadius esityksessään äityspakkauksesta ja astiankuivauskaapista tuolloisten muistiinpanojeni mukaan
mainitsi "kokeelliset versiot Saksassa ja Yhdysvalloissa". Keksintö on nimissään [siis Gebhardin] patentin ja teollisen tuotannon takia?
Mutta Ylen etusivulla on juuri nyt juttu Astiankuivauskaappi ei olekaan suomalainen keksintö – Suomessa myönnetyistä yli 127 000 patentista vain yksi on saanut Nobelin. Siinä Patentti- ja rekisterihallituksen johtavan neuvontainsinööri Olli Sievänen on kaivanut esiin samat yhdysvaltalaiset patentit, jotka Wikipediassa lueteltiin jo vuonna 2015 (ja ehkä sitä ennenkin). Maiju Gebhard ei astiankuivauskaapille ole saanut patenttia, sillä "Kun joku on aikaisemmin keksinyt vastaavanlaisen tuotteen jossain päin maailmaa, sille ei Suomessa voida patenttia myöntää, koska keksintö ei ole uusi."

Eli jäljelle jää teollinen tuotanto ja markkinointi, jonka voimalla Suomi on ainoa maa, jossa astiankuivauskaappi on käytössä. Vai onko Suomen ainutlaatuisuus tässäkin vai myytti?

Ei kommentteja: