Kiitos
Mervi Pasasen blogitekstin sain uusimman BBC:n "elämme menneisyydessä" sarjan
Secrets of the castle tietooni jo kun sitä vasta esitettiin kotimaassaan. DVD ilmestyi kiitettävän nopeasti sarjan loppumisen jälkeen ja niin sain elää viisi tuntia putkeen keskiaikaisella linnatyömalla viime lauantaina.
Aikaisempien sarjojen maatilojen sijaan nyt oltiin rakentamassa 1200-luvun alkupuolen asuinlinnaa.
Sopiva paikka kuvaamiselle oli löytynyt Ranskasta, josta rakennustekniikka tuli Englantiin. Rakennustyöläiset liikkuivat keskiajalla työmaalta toiselle eli siinäkin mielessä rajan ylittäminen sopi konseptiin.
Tykkäsin sarjasta melkeinpä enemmän kuin edeltäjistään. En tiedä tarkalleen mitkä tekniikat olivat käytössä Suomen linnojen ja kirkkojen työmailla, mutta jotain samankaltaista kivien nostamisessa lienee ollut. Vähintäänkin työntekoon kuluva aika ja sen vaatima osaaminen. Sarjasta valkeni esimerkiksi maalipigmenttien käsittelyyn vaadittava vaiva ja tieto.
Kivet eivät olleet rakentamisessa ainoa materia. Kivien väliin tarvittiin laastia, jonka resepti oli ammattimiesten salaisuus. Sarjassa kaadettiin puu, halkaistiin se lankuiksi ja siloiteltiin niitä kirveillä. Köysiä tehtiin samanlaisilla radoilla kuin suomalaisissa ulkoilmamuseoissa - milloinkahan tekniikka tuli tänne Pohjolaan? Pajassa huollettiin kivimiesten työkaluja ja pariin kertaan todettiin, että työ pysähtyisi ilman seppää.
Kovasti selitettiin ja puolusteltiin sitä, että linnan sisäseiniä kalkittiin valkoiseksi. Keskivertokatsojalle siis outo ajatus?
Ajan työläisten asumukset olivat yksinkertaisia ja nuotio ruuanlaittoon keskellä lattiaa kuten
Tudor-sarjassa ja suomalaisissa kiviaika ennallistuksissa. Mistä tuli mieleeni, etten tiedä milloin tilanne Suomessa muuttui.
Asumuksessa oli maalattia, jota mukavoitettiin peittämällä se ruokonipuin. Mistä tuli mieleeni oljet joulunajan lattialla.
Sarjan tavallisemman elämän kuvaukseen voi laskea myös myllyn, joka oli rakennettu 1000-luvun alusta säilyneiden jäänteiden perusteella. Kokonaan puusta. Vastaavaa kitinää on varmasti ollut Suomessa kun teknologia tänne ehti. Minut yllätti se, kuinka pienellä vesimäärällä mylly pyöri. Eikä sitä pudotettu kuin metri.
Työmaa Guédelonissa on suosittu turistikohde, mutta sitä ei sarjasta huomannut kuin pari kertaa kuuluvina taustaääninä. Paikka on suhteellisen lähellä Pariisia, joten enpä ihmettelisi, jos sinne kevään ja kesän tullen saapuu entistä enemmän brittejä.
Valokuvat viime keväältä, jolloin sarjan kuvaukset olivat käynnissä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti