Teos palasi mieleeni, kun tänään Kansalliskirjaston blogissa mainostettiin, että
Verkosta bibliografia on saatavilla aina 1960-luvulta alkaen nykypäivään asti. Se on tuotettu Arto-tietokantaan ja on haettavissa myös Finnasta.Siis jos sattuu ulkoa muistamaan bibliografian luokkien numerot. Jotka ovat saatavilla ARTOsta. Linkki tähän blogitekstissä olisi ollut kiva lisä.
Testailua. Ainakin 7 Keskiajan historia tuotti ennen näkemättömiä viitteitä, joita täytyy joskus rauhassa haravoida läpi. Haravointia tuntuu vaativan moni muukin hakutulos, jotka Finnan käyttöliittymä levittää tarpeettoman pitkäksi listaksi. Monissa muissa palveluissa on mahdollista valita tiiviimpi listaus, mutta sellaista en Finnasta hahmota. Lisäksi Finna tuo esiin samat artikkelit usein kahteen (ja kolmanteenkin?) kertaan, mikä ei ole omiaan tehostamaan käyttöä. Esimerkki ohessa. (ARTOsta tulee sama tulosmäärä eli ongelmasta ei pääse liittymää vaihtamalla.)
Kansalliskirjaston blogiteksti toteaa, että "Suomen Historiallinen Seura on 1920-luvulta lähtien vastannut Suomen Historiallisten bibliografioiden kokoamisesta, toimittamisesta ja julkaisemisesta." Painetuissa opuksissa taisi olla toimitusperiaatteista tekstiä, jota Finnaa hyödyntäen ei näe. Eikä ARTOssakaan. SHS:n sivulla ei selostusta ole - eikä myöskään vielä mainintaa Finnasta.
Kattavuutta testatakseni kokeilin hakua Suku- ja henkilöhistoriaan omalla nimelläni (siis "HIS:23" Kyläkoski).Tuloksena oli Genoksessa julkaistu kirja-arvostelu kirjastani, Genokseen kirjoittamani kirja-arvostelu ja esikoisteokseni Mikvalaksi ja Martinsuoksi. Paikallishistorian luokkaan ei ollut päässyt mikään tuotokseni.
Johtopäätöksien aika?
Äsh, aina pitää jaksaa yrittää. Jyväskylän yliopiston kirjaston (!) sivulta selviää, että "vuodesta 2007 alkaen aineistoa ei tallenneta enää yhtä laajasti kuin aiemmin." Edelleen jään siis kaipaamaan toimitusperiaatteiden ja -käytäntöjen esittelyä, mukaanlukien siinä tapahtuneet muutokset. Ennen kuin hakee, pitää tietää mistä on hakemassa. Asiasanat poimisivat mukaan muutakin amatöörin silmin historiallista.
Venny Soldan-Brofeldtin piirros Uudesta kuvalehdestä 24/1895.
1 kommentti:
Historiallisen bibliografian valintakriteerit ja kattavuus ovat kieltämättä ihan aiheellisia kysymyksiä.
Ennen vuotta 2007 luettelointia tehtiin varsin pitkään yhden henkilön voimin, todennäköisesti yhtenäisin periaattein, vaikka täydelliseen kattavuuteen ei tietysti silloinkaan päästy. Luettelointi kattoi ymmärtääkseni keskeiset sarjat ja sitä tehtiin myös vapaakappaleiden pohjalta, mutta muuten resurssit olivat tällöinkin rajalliset. Eli esim. omakustanteita ja muissa kuin historia-alan omissa julkaisukanavissa ilmestyneitä artikkeleita bibliografiasta ei välttämättä löydy ainakaan kattavasti.
Vuonna 2007 bibliografian luettelointi meinasi kuitenkin ylemmän tason ihmisten tekemien priorisointien tuloksena lopahtaa kokonaan. Koska työlle oli joka tapauksessa olemassa rahoitus, luettelointi jatkui toisaalla (Jyväskylä), mutta sen jälkeen kokonaistilanne on kuitenkin ollut jossain määrin sekavampi.
Artossa ja muissakin kirjastotietokannoissa esiintyvät
painetun version ja elektronisen version erilliset tietueet ovat oikeastaan luettelointiohjeistuksesta seuraava ominaisuus, ei varsinainen virhe. Ymmärrän kyllä hyvin, että tiedonhakijan näkökulmasta tämä käytäntö saattaa tuntua ärsyttävältä. Luetteloinnin teoreettiset lähtökohdat (linkki pdf:ään!) ja käytännön järjestelmät eivät ole tältä osin vielä(kään) ihan täysin synkassa.
PS. Historiallisen bibliografian aiempaa omaa Arto-hakulomaketta ei ole taidettu vielä mainita.
Lähetä kommentti