keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Täydennysosia

1) Ilmeisesti Liisa Suvikummun tuoreehkon kirjan (eikä Espoon kaupunginmuseon terveyslähdenäyttelyn) sivutuotteena on Yleisradion alueellisissa verkkouutisissa ollut runsaasti juttuja terveyslähteiden ja kylpylöiden historiasta.
Alla Louis Sparren piirros Hangon kylpylästä kirjasta 'Finland in the Nineteenth Century: by Finnish authors. Illustrated by Finnish artists. (Editor, L. Mechelin.)' British Libraryn digitoimana ja Flickr Commonsin jakamana. Palaa mieleen siellä tarinoinut Tolonen, joka oli tavannut keisarin...

2) Kesällä kuuntelemastani esitelmätallenteesta jäi vaivaamaan oman eduskuntamme muistitiedon keräys, joten tilaisuuden tullen kysyin FB:ssä 11.9.2014 "Onko muistitietoa kerätty myös eduskunnan työntekijöiltä? " ja sain vastaukseksi
“Eduskunnan virkamiehiltä ei ole systemaattisesti kerätty muistitietoa. Ainoastaan 2000-luvun alussa haastateltiin muutamaa virkamiestä.”
Jostain syystä eivät samassa yhteydessä promonneet syys- ja lokakuussa toiminutta muistelustudiota, jossa kerättiin " kansalaisten, kansanedustajien ja eduskunnan työntekijöiden eduskuntaan liittyviä muistoja".

3) Äskettäin väitellyt Arja Rantanen oli syksyllä puhumassa Annan Salongissa ja mainitsi yhtenä lähteenään Suomen sodan korvausanomukset. Innosti selailemaan niitä pitkästä aikaa ja varmaankin eri pinkasta kuin aiemmin. Buxhoevdenin päämajan siviilikanslia - Buxhoevdenin päämajan siviilikanslian arkisto - Turun ja Porin läänistä saapuneet asiakirjat - Turun ja Porin läänistä saapuneet anomukset I 1808-1808 (E:14)  sisälsi yllättävän monta naisten anomusta.

Yksi nimi oli tuttu omasta jutustani kyseisen vuosisadan vaihteen huvielämästä: Margaretha Seuerling. Sukunimeen törmäsin myös EOD-uutuuksissa, sillä KB:n kokoelmiin kuuluva Birger Schöldströmin kirja Seuerling och hans "comædietroupp" : ett blad ur svenska landsortsteaterns... (1889) on digitoitu.

4) Väestönsuojelumuseossa käyntini jälkeen on Tampereen yliopistossa hyväksytty Henna Rauhasen gradu Omakohtaista väestönsuojelua, sanoi akka, kun sateenvarjonsa avasi - Kaasusodankäynnistä alkanut väestönsuojelun kehitys Suomessa 1920-1930-luvuilla.

5) Pari vuotta sitten mietin ihraa ja kuulin Upton Sinclairin kirjan vaikutuksesta. Äskettäin sen käännös Chikago julkaistiin Project Gutenbergin sivuilla ja saatoin nyt lukea kriittisen kohdan: "Kaikki suolien ja sisälmysten jätteet lakastiin toiseen saliin, jossa ne viskattiin vedellä täytettyihin säiliöihin keitettäväksi suovaksi — tai sianihraksi, jota leipurit käyttävät voin asemasta paistaessaan."

6) Project Gutenberg on myös julkaissut Maria Kraftmanin kirjan Så slutades min lek. Kirjoittajaa tarkastelin tässä blogissa vuonna 2009.

7) Museoiden verkkojulkaisukoosteen jälkeen Issuu-portaaliin ilmestyi Etelä-Karjalan museon Museoviesti 2014, jossa on Katrina Suikki-Hiltusen laaja artikkeli Lappeen Laihiasta 1840-luvulta 1960-luvulle. Saman portaalin Mikkeli-annin esittelyn jälkeen on ilmestynyt Mikkelin kauppakatujen historiaselvitys. Ja keskiaika-esseen googlailussa seltä löytyi Västnyländska årsboken 2009-2010, 2011, 2012, 2013 ja 2014.

Kansalliskirjaston lehden uusin numerokin on Issuussa, joten toivo sivuston asiallisesta arkistoinnista herää.

Ei kommentteja: