Pian huomasin keskusteluissamme, että ukko oli tavattoman itsepintainen mies. Mistään, mitä hän pitkän elämänsä aikana oli saanut päähänsä, hän ei luopunut, vaikka olisi kuinka hänen mielipiteidensä mahdottomuuden todistanut. Tässä yksi esimerkki vain. Hän oli saanut päähänsä, ettei maapallo kierrä aurinkoa, vaan heiluu määrätyllä etäisyydellä siitä, kuten kellon heiluri. Turhaan koetin osoittaa, mitä seurauksia sellaisesta maapallon asemasta olisi - ukko ei luopunut käsityksestään, virkkoihan vain, että "kyllä minä sen tiedän, niinhän sitä koulussa opetetaan, mutta en minä sitä usko."Kyseinen Tolonen oli vuonna 1863 ollut runsaan tusinan savolaisen kauppamiehen kanssa asioilla Pietarissa. Miehet kortteerasivat samassa paikassa ja vapaahetkinään kertoivat toisilleen havaintojaan kaupungilta. Siellä kun saattoi nähdä kadulla kävelemässä vaikkapa itsensä keisarin ja tämä onni osui eräiden näiden savolaisten kohdalle. Muttei Tolosen.
Veijolan tekstiä jälleen lainaten
Miesten tuumaillessa sinne ja tänne, miten paraiten voisi saada nähdä keisaria, sanoi Tolonen joukkoon paki paraastaan: "pääsisköhän tuota keisarin puheille, jos kirjoittaisi kirjeen hänelle!" Tästä toiset heti yhdestä suusta nauramaan ja leikkiä laskemaan: "niin, tosiaankin, Tolonen, kirjoitappas kirje keisarille, että nähdään pääsetkö puheille!"
Mutta Tolonenpa tekikin toden leikistä. Kun toverit taas lähtivät kaupungille, jäi hän kotiin ja kirjoitti kun kirjoittikin alamaisen kirjeen, jonka hän sai valmiiksi toisten kotiin-tuloksi. Luettuaan sen sisällyksen tovereilleen kysyi Tolonen heiltä: "oletteko valmiit allekirjoittamaan?" johon kaikki yhdestä suusta vastasivat olevansa.
Mitäpäs siinä muuta. Tolonen kirjoitti kirjeensä puhtaaksi, ja savon ukot töhröstivät nimensä alle. Sitten sovittiin, ketkä heistä lähtevät kirjettä viemään ministerivaltiosihteerille, kreivi Armfeltille, jonka toivottiin toimittavan sen Hänen Majesteetilleen. Tolonen ja pari muuta lähti sitten liikkeelle ja niin mentiin ministerivaltiosihteerin kansliaan ja pyydettiin saada puhutella kreivi Armfeltia.Tarina jatkuu...
(Kuvituskuva on 1800-luvun lopulta Venäjällä otettu. Digitoituna Flickr-kokoelmassa, joka varaa "kaikki oikeudet", mutta jätin tämän maininnan omaan merkityksettömyyteensä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti