Tuttavani mainitsi FB:ssä ostaneensa verkkoantikvariaatista kirjan Lemminkäisen lapset. Kuvakertomus isoäidin ajalta (1980). Se oli hänelle selvästi omasta lapsuudesta tärkeä kirja, kuten myös joillekin päivitystä kommentoineille. Olen suunnilleen samaa sukupolvea, mutta kirjasta en mielestäni ollut koskaan kuullut. Joten varaukseen kirjastosta.
Kirjan käteeni saatuani kannessa oli jotain tuttua, mutta se ei kutsunut minua, joten on ilmeisesti aikanaan jäänyt avaamatta. Eikä ollut tarttunut viime vuosien asiasanahakuihin, vaikka olisi niihin sopinut.
Kyse on tietokirjasta, joka kertoo Jaalassa 1900-luvun alussa asuneesta Lemminkäisen perheestä. Sen lapsista monet olivat kuvataiteellisesti lahjakkaita ja yhteisenä leikkinä oli paperinuket. Näitä on säilynyt iso määrä ja ne kuvittavat lasten muiden piirrosten kanssa kirjaa.
Kuvituksessa on käytetty myös asiakirjoja ja esineitäkin. Leikekirjan omaisuus jatkuu tekstissä, joka yhdistää yhden lapsen päiväkirjan otteita haastattelupätkiin ja muihinkin lähteisiin keskittyen vuoteen 1914. Enimmäkseen eri lähteet erottuvat selkeästi, mutta parissa kohdassa jäin ihmettelemään missä mennään.
Ulkonaisesti kirja on suunnattu lapsille, mutta sopii hyvin myös aikuisen käteen. Ellei paremmin? (Käsitykseni nykyajan lasten mieltymyksistä on melko hämärä.) Kirjan toimittajat eivät ole suuremmin selitelleet käsitteitä tai vanhanaikaisia sanoja. Ja ovat pysyneet tiiviisti perheessä kiinni eli ympäristöstä kirjassa on vain viitteitä. Mutta kokonaisuus on hieno kuvaus.
Lemminkäisen perheen elämän dokumentointi ei rajoittunut vuoteen 1914, vaikka tähän käsitykseen kirjasta voikin jäädä. FB-keskustelussa mainittiin, että perheen päiväkirjan 1918-kuvausta on analysoitu Historiallisessa Aikakauskirjassa vuonna 2006.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti