tiistai 3. kesäkuuta 2014

Sakoista etsintäkuulutettuihin ulkomaalaisiin

Kevään TMA-käynnillä testaustilauksiini kuului Ulvilan kihlakunnan voudin arkistosta "Kruununvoudin laatimat sakkoluettelot liitteineen Ge:1". Niissä ei ollut suoria viittauksia oikeuspöytäkirjoihin, joten en tedä rohkenenko ohjaamaan tällaisten pariin pitäjäläisten tai esivanhempien rikoksia etsimään.

Mutta listoissa (testissäni vuodet 1829-1831) oli kyllä paikkakunnat ja nimet. Vain satunnaisesti rikokset. Mielenkiintoisinta antia oli nähdä kuinka yleistä oli sakkojen sovittaminen vankeudella. Myös etsintäkuulutuksia oli monilla riveillä. (Etsintäkuulutuksiin en ole koskaan törmännyt sanomalehdissä, miksiköhän en?)

Vankeuteen kuljettamisesta toivoin olevan jälkiä Turun ja Porin lääninhallituksen Bj:10 Lääninkanslian Vankipassiluettelossa (1854-1862), mutta se osoittautui pelkäksi nimilistaksi aikajärjestyksessä ilman tietoa edes kuljetussuunnista.

Sukututkijalle kadonneet ihmiset on tuttu asia ja etsintäkuulutukset kuullostivat siis "hauskalta" aineistolta Lääninkanslian luettelossa. Selailun perusteella kuitenkin sekä lääninhallituksen arkiston "Bl:1 Luettelo maastakarkoituista ja etsintäkuulutetuista 1815-1862" että "Bl:2 Luettelo etsintäkuulutetuista 1830-1835" osoittautuivat ajan maahanmuuttoviranomaisten työvälineiksi. Paljonko ulkomaalaisia oikein oli, jos näin paljon oli karkotettavia?

Yksi vastauksen paikka on TMA:n käytävän kortisto ulkomaalaisista.
Sen sisällöstä kaipaisin kuitenkin lisää tietoa. Rajavuosiksi kannessa ilmoitetaan 1827-1853, joten tämä olisi ollut erinomainen lähde jäljittäessäni kamariherra von Knorringin tulemisia ja menemisiä ennen kuin hän siirtyi tsaarin alamaiseksi. Mutta lukuisista matkoistaan Suomeen Turun kautta ja yhden vaiheen asumisesta Turussa ei näy kortissaan mitään jälkeä. Eli mitä tässä/näissä on?
P. S. Anneli tarkasteli ulkomaalaisia Tampereen henkikirjassa.

Ei kommentteja: