"Kerran sattumalta tuollaisen keskustelumme aikana mainitsin, että 1700-luvun lopun sotilasluetteloissa on myös miesten pituus mainittuna. Hän kuunteli ja tiedusteli, voisinko hankkia hänelle nämä mitat. Sehän oli helppoa. Asetin erään arkistoapulaiseni, neiti von Zweigbergin, tähän työhön ja eräänä päivänä toin Kajavalle luettelon yli 20.000 sotilasmittauksesta."Kajava käsitteli aineiston ja kirjoitti tutkielman, joka julkaistiin saksankielisenä "Tiedeakatemian julkaisuissa". Kansilehdellä luki "Ainehiston koonnut Jalmari Finne, julkaissut Yrjö Kajava". Kuvausta vastaava nimeke oli yllättävän helppo löytää Fennicasta:
Mitteilungen uber die Körpergrösse des finnischen Mannes Ende des 18. und Anfang des 19. Jahrhunderts. Annales Academiae scientiarum Fennicae. A 25,5Mutta jäivätkö neiti von Zweigbergin kynänjäljet arkistoon vai joutuivatko uunin sytytteeksi? Tutkimusaihe on edelleen ajankohtainen, sillä Bernadottelandiassa on keväällä 2014 Stefan Öberg väitellyt otsikolla Social bodies. Family and community level influences on height and weight, southern Sweden 1818-1968. Verkossa on vain tiivistelmä, josta selviää, että 1800-luvun alussa tilallisten lapset olivat muita pidempiä.
Ehkäpä neiti von Zweigberg olisi vain tyytyväinen, ettei nimensä esiinny samassa painotuotteessa kuin Kajavan, josta en itse ollut aiemmin kuullutkaan. Wikipedian mukaan "Hän oli myös varsin kiinnostunut rotututkimuksista".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti